PREPORUKA – PRIVATNE PROSLAVE BEZ VEĆEG BROJA LJUDI

0
585

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je sinoć da se, s obzirom na zabrinjavajuću epidemiološku situaciju u posljednje vrijeme u Srpskoj u vezi sa virusom korona, preporučuje da se privatne proslave obilježavaju sa što manje ljudi.

On je dodao da se u posljednje vrijeme ušlo u prilično opuštenu situaciju kada je riječ o raznim vrstama privatnih proslava, koje su dovele do najvećeg širenja virusa, na šta treba reagovati.

“Apelujemo i preporučujemo, s obzirom na niz slava u narednom periodu, da se slave obilježavaju u krugu uže porodice, bez većeg broja ljudi”, rekao je Šeranić za RTRS.

On je ocijenio da će bolnički sistem, koji je dovoljno opremljen u vezi sa virusom korona, izdržati pritisak naglog rasta broja lica koja se smještaju u te zdravstvene ustanove.

Šeranić je istakao da se bez zaštitne maske ne bi trebalo izlaziti iz kuće, te dodao da se povećavaju opterećenje i pritisak na zdravstveni sistem.

On je naglasio da su preventivne mjere najviše usmjerene na pojedinca, ali i na zajednicu u smislu da se što manje poremeti ekonomija, te naglasio da je cilj zaštita zdravlja stanovništva i očuvanje ekonomije i radnih mjesta.

“Naravno da će biti mjera koje će se doticati grana koji će morati reducirati svoj rad, ali to će biti od lokalne zajednice do lokalne zajednice”, naveo je Šeranić i dodao da je važno poštovati pojedinačne i kolektivne mjere.

On je rekao da je u oblasti ugostiteljstva potrebno da su najviše četiri osobe za jednim stolom, što podrazumijeva oko 10 metara kvadratnih prostora.

Šeranić je naveo da je važno dobijati prave informacije o širenju virusa korona u pojedinim lokalnim zajednicama da bi se pravovremeno reagovalo na republičkom nivou.

/Srna/

PODIJELI