Prepoznajte simptome raka prostate na vrijeme i spasite sebi život

0
499

Rak prostate je najčešći oblik raka koji pogađa muškarce, ali iako je najčešći među populacijom muškaraca starijih od 50 godina dešava se da se on dijagnostikuje i kod mlađih.

Rak prostate zahvata malu žlezdu koja se nalazi u korenu bešike. Najvažnija funkcija prostate koja je deo reproduktivnih organa muškaraca je da stvara prostatnu tečnost. Ona je veličine oraha i raste kako muškarac stari.

Okružuje prvi dio uretre, kanala koji sprovodi urin i sjemenu tečnost. Kada se rak prostate pojavi on se najčešće nalazi unutar žlijezde. Rak nastaje kada ćelije počnu nekontrolisano da se umnožavaju.

Prema izveštaju stručnjaka, u najvećem broju slučajeva raka prostate rak raste polako i obično se ne prenosi na druge dijelove tijela. Kada se rak prostate proširi na neki drugi dio tijela, onda postaje uznapredovali rak prostate.

Simptomi raka prostate mogu da budu češće uriniranje, promjene u uriniranju, osjećaj da je bešika prazna nakon uriniranja, ali i krv u urinu i sjemenoj tečnosti. Ono što je važno naglasiti jeste da ove simptome imaju i stariji muškarci kojima se uvećava prostata zbog godina, a nemaju rak.

Simptomi da se rak proširio dalje jesu bol u leđima, kukovima i karlici, erektilna disfunkcija, krv u urinu ili sjemenoj tečnosti ili neobjašnjiv gubitak kilograma.

Iako se ne zna uzrok raka prostate, par faktora mogu da izazovu pojavu ove bolesti. Tu spada 50 godina starosti i više, pozitivna porodična anamneza na bolest, gojaznost i loša ishrana.

Neke dijagnoze bolesti ne zahtjevaju nikaku terapiju. Terapija zavisi od toga gdje se nalazi tumor prostate i da li se proširio dalje. O pacijentu treba da brine više ljekara uključujući onkologa, radiologa i medicinske sestre.

Rade se nerijetko i operacije uklanjanja žlijezde, radioterapija, hormonsk aterapija i hemoterapija. Ukoliko bolest ne može da se izliječi, ovim terapijama može da se uspori napredovanje i produži životni vijek oboljelog.

(Telegraf.rs)

PODIJELI