PRESS: Dogovorili se – PRNJAVORČANIN ministar u Savjetu ministara BiH

0
1526

Lideri partija članica Saveza za promjene postigli su okvirni dogovor o raspodjeli funkcija u Savjetu ministara, saznaje Press.

 

Naš izvor iz ove koalicije tvrdi da je sada sasvim izvjesno da će SDS, PDP i NDP dobiti tri ministarstva, i to Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo bezbjednosti, kojima će rukovoditi kadrovi SDS-a, te Ministarstvo spoljnih poslova ili finansija i trezora, na čije čelo bi trebalo da zasjedne kadar PDP-a.

“Na posljednjem sastanku lidera partija Saveza za promjene usaglašeni su stavovi s kojima će se ići na sastanak s koalicionim partnerima iz Sarajeva. Ono o čemu se najviše razgovaralo su imena ministara u Savjetu ministara BiH, pri čemu su iz SDS-a predloženi Mirko Šarović za ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Dragan Mektić za ministra bezbjednosti. Dogovor je da treće ministarstvo pripadne PDP-u, a diplomatiji ili finansijama zasad je najbliži Igor Crnadak, ukoliko ne dođe do nekih izmjena u posljednjem trenutku”, kaže naš izvor.

On navodi da su lideri SZP-a upoznati i sa zahtjevima HDZ-a i SDA u vezi s raspodelom mjesta u Savjetu ministara. U narednih nekoliko dana ponovo će se sastati, nakon čega će uslijediti završni sastanak s federalnim partnerima.

“Ono što je sigurno jeste da će HDZ u Savjetu ministara dobiti Ministarstvo odbrane, Ministarstvo pravde i pravo da bira između Ministarstva finansija i trezora i Ministarstva spoljnih poslova. Dogovor partija u FBiH jeste da SDA predloži ministra komunikacija i transporta, dok još traju razgovori između ove najjače bošnjačke stranke i DF-a o tome kome će pripasti Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstvo civilnih poslova “, otkriva sagovornik Pressa iz SZP-a i ističe da je trenutno gotovo nevjerovatna mogućnost da u vlast na nivou BiH uđu SNSD i SBB, odnosno da bude formirana široka koalicija.

Press

PODIJELI