PRESS RS: I PRNJAVORČANIN U OPTICAJU ZA DIREKTORA SIPA!

0
1311

Bivši komandant Specijalne policije RS, Ranko Vuković, koji je trenutno na poziciji glavnog inspektora u Upravi policije RS, najozbiljniji je kandidat za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), saznaje Press.

 

Pored Vukovića, u najužem krugu kandidata je i Perica Stanić (iz Prnjavora) , koji je trenutno savjetnik direktora policije RS, zatim šef Odjeljenja za zaštitu VIP ličnosti i stranih delegacija u Direkciji za kordinaciju policijskih tijela BiH, Relja Kovač, kao i šef unutrašnje kontrole u MUP-u Posavskog kantona, Srbin iz Sarajeva, Davor Vidović.

Prema tvrdnjama odlično upućenog izvora Pressa iz vrha SDS-a, Ranko Vuković, koji je na mjestu prvog specijalca RS 2004. godine zamijenio aktuelnog ministra unutrašnjih poslova RS, Dragana Lukača, već je razgovarao s nekolicinom ljudi iz vrha SDS-a o mogućnosti da zasjedne u fotelju nedavno smijenjenog Gorana Zupca.

Goran Lujić ispao iz igre!

Bivši šef policije Brčko distrikta, Goran Lujić, spominjan je kao jedan od ozbiljnih kandidata za budućeg direktora SIPA, ali on je ispao iz igre.

– Lujić se uzdao u podršku svog sugrađanina iz Brčkog i šefa SDS-a, Mladena Bosića, ali nakon što je suspendovan u aprilu ove godine, jer je brčansko tužilaštvo protiv njega pokrenulo istragu zbog ugrožavanja javnog saobraćaja i zloupotrebe položaja, Lujić više nema ni teoretske šanse da bude direktor SIPA. Njega terete da je u junu prošle godine u naselju Kolobara u Brčko distriktu skrivio saobraćajnu nesreću nakon koje je lažiran izvještaj i navedeno da je nesreću izazvao drugi policijski službenik koji je vozio auto koje isključivo koristi Goran Lujić – objašnjava izvor Pressa.

– Vuković ima najveće šanse da naslijedi Zupca, ali još ništa nije precizirano. Kada bude objavljen konkurs biće poznato ko će biti novi direktor SIPA. Uprkos tome što bi na toj poziciji trebalo da bude suvi profesionalac, politika, ipak, ima glavnu riječ, a dogovorom stranaka koje čine vlast na nivou BiH, ta pozicija pripada SDS-u. Prije raspisivanja konkursa biće obavljeni razgovori sa svim potencijalnim kandidatima i biće definisano ko će biti direktor, tako da je sasvim realno da će se na kraju prijaviti samo jedan kandidat, odnosno samo onaj koji će imati političku podršku za izbor na tu funkciju – objašnjava naš sagovornik.

Strogi uslovi

On dodaje da svi pomenuti kandidati imaju šanse da zasjednu u Zupčevu fotelju, jer svi ispunjavaju uslove i stroge kriterijume za izbor direktora SIPA, ali da je Vuković najveći favorit.

– Kandidati moraju biti policijski službenici sa visokom stručnom spremom, moraju posjedovati čin glavnog inspektora policije ili viši čin, kao i najmanje tri godine rada u činu glavnog inspektora policije ili u višem činu i ne smiju biti članovi političke stranke. Vuković, Stanić, Kovač i Vidović ispunjavaju te uslove, dok zaposlenik Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Zoran Kusmuk s Pala, koga su pojedini mediji spominjali kao kandidata za direktora SIPA, nema potreban čin – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, Zoran Kusmuk je jedan od kandidata za zamjenika direktora OBA BiH koje pripada Srbima. Pored Kusmuka, tvrdi naš izvor, jedan od kandidata za poziciju na kojoj se od formiranja OBA nalazi Risto Zarić jeste i šef banjalučkog detašmana “službe” Trifko Buha.

Ko će naslijediti Ristu Zarića?

– Kao mogući Zarićev nasljednik spominje se i radnik OBA iz Brčkog Miroslav Škorić, kao i Nebojša Lazić Zenga, koji, pored bliskosti s Miloradom Dodikom, ima i podršku pojedinih funkcionera SDS-a. Ipak, prvo mora biti izabran novi direktor OBA BiH, pošto je Almiru Džuvi odavno istekao mandat. Glavnu riječ o tome, kao i izboru direktora SIPA, imaju Amerikanci, a već je objelodanjeno da je direktor CIA, Džon Brenan, u pismu koje je poslao Predsjedništvu BiH naveo da Amerima nije po volji da ratni tjelohranitelj Alije Izetbegovića i šef Odjeljenja za tajno praćenje u OBA, Osman Mehmedagić Osmica, zamijeni Zupca. Najozbiljniji kandidat za prvog čovjeka OBA, kao što je Press prvi i objavio, jeste bivši ministar odbrane BiH i funkcioner SDA, Selmo Cikotić – tvrdi naš sagovornik. press rs

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here