Prevare preko društvenih mreža: Lažnim nagradama od naivnih građana kradu identitet

0
499

Veliki broj građana zadnjih mjeseci prevaren je preko društvenih mreža u lažnim nagradnim igrama i na taj način uzeti im lični podaci koji mogu biti korišteni za razne prevare.

Pojasnio je ovo za Srpskainfo jedan od IT stručnjaka sa kojim smo razgovarali. Na društvenim mrežama, prvenstveno na „Fejsbuku“, zadnjih nekoliko mjeseci pojavile su se lažne stranice vodećih tržnih centara, sa objavama da su u toku velike nagradne igre. Oni koji su htjeli da učestvuju u ovoj nagradnoj igri morali su da im pošalju svoju fotografiju i sliku lične karte.

Tako se ove sedmice pojavila i lažna stranica jedne banke, preko koje su na isti način varani građani. Objavili su status da ta banka navodno poklanja 30 vaučera od po 300 evra, a da oni koji žele učestvovati moraju dostaviti svoju sliku i skeniranu ličnu kartu. Međutim, iz ove banke su odmah reagovali saopštenjem.

– Obavještavamo vas da se pojavila lažna stranica, kao i da se sa nje upućuju poruke u inboks građanima u BiH, u kojima se traže podaci radi učešća u nagradnoj igri. Upozoravamo vas da ne odgovarate na takve poruke zbog moguće zloupotrebe podataka. U slučaju traženja bilo kakvih ličnih podataka (npr. fotografija lične karte), obavezno slučaj prijavite nadležnoj policiji kako bi se preduzele potrebne radnje – rekli su u ovoj banci.

Poznati brendovi

IT stručnjaci sa kojima smo razgovarali pojašnjavaju da prevaranti biraju obično najveće tržne centre za koje je čula većina građana.

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

– Kada skupe dovoljan broj ličnih podataka od građana, ove stranice odmah izbrišu. To zatim predstavlja problem policiji da nađu ko stoji iza tih prevara, ako neko od građana to prijavi. Ljudi trebaju da budu svjesni da nikada nikome, posebno ne na internetu, ne treba da šalju podatke ili slike ličnih dokumenata kao što su pasoš, lična karta, vozačka dozvola, kreditne i ostale kartice – kaže naš sagovornik.

Podacima koji se putem ovakvih prevare prikupe može da se manipuliše na različite načine, a može doći i do krađe identiteta. U zadnje vrijeme najčešće se koriste za otvaranje naloga u nekim kladionicima.

– Pojedine kladionice daju bonuse na nove naloge, a upravo da bi se otvorio nalog traže sliku lične karte i fotografiju osobe koja otvara nalog. Kada potroše novac na ovom nalogu, oni ih brišu – pojašnjava naš sagovornik.

Trgovina podacima

Kaže da to nije jedini razlog, te da neki mogu biti dosta štetniji za naivne građane.

– Mogu da se izvade dokumenta pod tim imenom, da se otvori firma. Samo JMBG pruža nebrojano mnogo mogućnosti, ne samo datum rođenja. Uz pomoć njega može da se sazna i ime osobe, gdje živi, radi – ističe naš sagovornik.

Dodaje da je čest slučaj trgovine podacima, odnosno što veći broj podataka se skupi cijena raste na crnom tržištu.

Kako prepoznati lažnu stranicu

Stručnjaci upozoravaju da su sve stranice koje vam poklanjaju vrijedne nagrade, recimo telefone, kompjutere, skupu garderobu, vjerovatno lažne. Ne mora biti nužno, ali je uglavnom tako. Sve te stranice tražiće vam da ih lajkujete, podijelite na zidu, tagujete nekoliko prijatelja i onda upišete komentar, okačite možda još nešto.

Prave stranice grade imidž na svom sadržaju i angažovanju korisnika i nikad se ne služe ovakvim instant trikovima.

(Srpskainfo)

PODIJELI