Preveslala Atlantik – najmlađa žena u 21. godini “pobijedila” okean

0
318
Dvadesetjednogodišnja nastavnica iz Velike Britanije, Džasmin Harison, postala je najmlađa žena koja je preveslala Atlantski okean, za 70 dana, tri sata i 48 minuta.

Džasmin Harison, učiteljica plivanja, iz sjevernog Jorkšira, je najmlađa žena koja je preveslala Atlantik, ima samo 21 godinu. Ova mlada žena radi i honorarno kao barmen. Svoje putovanje započela je u decembru 2020. godine, krenula je iz La Gomere na Kanarskim ostrvima. Trebalo joj je 70 dana, tri sata i 48 minuta da stigne do Antigve.

Njen dolazak na Karibe dočekan je fanfarama, a na Fejsbuku, je snimak kako prelazi ciljnu liniju. Dok je prilazila cilju, Džasmin Harison, uspravila se u svom čamcu na vesla i zapalila baklje dok je ulazila u zaliv.

“Iskustvo je sve što sam željela, a tokom puta najviše mi je nedostajala hrana”, naglasila je Džasmin, odgovarajući na pitanja.

Istakla je da je putovanje od 3.000 milja (4.828 km) sačinjeno od „dobrih i loših uspomena”,i da je cijenila mogućnost bekstva iz normalnog života.

„Ne postoji ništa slično, kada se bježi od svega – društvenih medija, loših vijesti, bukvalno od svega”, rekla je Džasmin Harison.

Tokom puta preko Atlantika, njen čamac se prevrnuo dva puta, a povrijedila je i lakat.

Njen rekordni podvig prikupio je više od 10.000 funti u dobrotvorne svrhe, a novac je otišao Fondaciji „Blue Marine”,koja se bori protiv prekomjernog ribolova i organizaciji „Shelter Box”, koja pruža pomoć ljudima koji su pogođeni prirodnim katastrofama.

„Želim da inspirišem mlade ljude da izađu i urade nešto, bilo da to mijenja svijet ili je samo napuštanje vaše zone udobnosti”, napisala je Harison u izjavi na svojoj veb stranici.

Do sada je najmlađa ženska veslačica koja je prešla Atlantik bila 22-godišnja Keti Spots iz SAD-a, koja je preveslala Atlantski okean u periodu od 3. januara i 14. marta 2010.godine.ž

RTS

PODIJELI