Prevladajte manjak energije i motivacije

0
741

​Vjerovatno ste se mnogo puta u životu našli u situaciji da ste bez energije i motivacije. Ni bez jedne od ove dvije stavke ljudski organizam ne može normalno da funkcioniše. Svaka naša odluka ili radnja protkana je motivacijom pa možemo reći da nam je ona potrebna poput vazduha koji dišemo.

Motivacija je ono što nas pokreće u ostvarenju naših ciljeva i interesa, kako kratkoročnih, tako i dugoročnih. Osim toga, važna je u privatnom i poslovnom životu. Međutim, svima nam se ponekad dogodi pad entuzijazma i energije koje je potrebno obnoviti da bismo se pokrenuli, a uglavnom je uzrokovan manjkom interesa i samopouzdanja, a ponekad i manjkom psihičke ili fizičke stimulacije.

Pomoć kod stresa

Ako ste pod stresom, najbolje namirnice su one koje obiluju magnezijem, omega-3 masnim kiselinama i vitaminom C. Najviše ćete ih naći u integralnoj tjestenini, lososu i kelju. Studije su potvrdile da ti sastojci smanjuju osjećaj anksioznosti i ublažavaju simptome stresa, a samim tim pojačavaju energiju.

Budite pozitivni

Budite pozitivni, no pritom i realistični koliko god možete. Negativna razmišljanja će nas oneraspoložiti i odvući od ostvarenja naših ciljeva. Afirmativne rečenice o samom sebi imaju vrlo moćnu i kreativnu snagu. Okružite se pozitivnim osobama i ne započinjite negativne razgovore i rasprave s drugima ili sami sa sobom. Čitajte i slušajte samo pozitivne informacije jer vas one pune podsticajnim sadržajima koji vas mogu dodatno motivisati. Dakle, birajte o čemu ćete razmišljati, šta ćete gledati, čitati, slušati i s kim ćete kontaktirati.

Pozitivna energija uz doručak

Doručak je najvažniji obrok dana i podiže raspoloženje, potvrdile su brojne studije. Najbolji izbor su žitarice koje podstiču probavu, daju osjećaj sitosti i energiju organizmu, čime tjeraju negativne emocije i osjećaj tuge. Negativne osjećaje ne treba hraniti slatkišima i grickalicama koje trenutno podižu raspoloženje, zato što dugoročno vode većoj depresiji.

Planirajte

Dok izrađujete i osmišljavate plan svojih aktivnosti, otvoreni ste prema novim idejama koje vam pritom mogu pasti na pamet, te time povećavate šansu za bolju produktivnost i konačan ishod. Bez zapisanog plana i jasne strategije nemate smjernice i vrlo lako možete zapasti u letargiju. Prethodnu veče obavezno napravite popis obaveza, a kad ih već imate zapisane, više ste motivisani da ih izvršite.

(N.N.)

PODIJELI