PRIJEM ZA DELEGACIJE POBRATIMSKIH GRADOVA

0
1145

Načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić i predsjednik Skupštine opštine Borko Lukanović sa saradnicima upriličili su povodom Dana opštine 24. marta prijem za delegacije pobratimskih gradova -poljskog Boleslavieca i okruga Boleslavečkog, čeških Boskovica, te slovenačke Sežane.
Gatarić je istakao da je danas potpisno pismo namjere sa predstavnicima sreza Boleslaviec, kako bi dosadašnja saradnja bila proširena.

“Želja nam je bila da se saradnja sa polja kulture proširi i na druge segmente, posebno privredni. Nadam se da, kao lokalna zajednica, svim do sada potpisanim sporazumima stvaramo pretpostavku za pripreme za evropske integracije, kojima i BiH teži, te da za to stvorimo neophodne standarde i uslove”, rekao je Gatarić.

On je izrazio nadu da će u skorije vrijeme biti ozvaničena saradnja i sa Sežanom.

Predsjednik Skupštine opštine Borko Lukanović smatra da je današnja posjeta delegacija iz Poljske, Češke i Slovenije dokaz da je Prnjavor među najtolerantnijim sredinama u Srpskoj i BiH.

“Svi narodi i nacionalne manjine u Prnjavoru imaju jednaka prava i mi se time ponosimo. Smatramo da će to znati prepoznati i investitori i da će se odlučiti da više ulažu u našu sredinu, da bismo i ekonomski krenuli u pozitivnom pravcu”, rekao je Lukanović.

Načelnik sreza Boleslaviec Dariuš Kvašnjevski kaže da zvanična saradnja sa Prnjavorom počinje današnjim potpisivanjem pisma namjere, ali da praktična traje od 1946. godine kada su Poljaci koji su živjeli na ovdašnjem prostoru došli u Poljsku.

“Tada je iz BiH u Poljsku došlo njih 18.000, a danas ima 30.000 potomaka koji još uvijek pjevaju, pričaju, pripremaju jela na način koji su ovdje naučili i zato smo odlučili da napravimo formalnu vezu između našeg okruga i opštine Prnjavor. Uradićemo sve da naši odnosi, koji su izuzetni, traju što duže i da budu što bolji”, naveo je Kvašnjevski.

Načelnik odjeljenja za lokalni razvoj Boleslavieca Tomaš Gabrišak najavio je da će se tokom dana susresti predstavnici škola iz ovog grada i opštine Prnjavor kako bi razgovarali o programu razmjene učenika.

Današnjem prijemu prisustvovala je i gradonačelnik Boskovica Hana Nedomova, koja je izrazila uvjerenje da će u narednom periodu biti uspostavljena konkretna saradnja sa Prnjavorom.

Ona je rekla i da je posjetu Prnjavoru iskoristila za razgovor sa predstavnicima ovdašnjih Čeha.

Delegaciju Sežane predvodio je župan Davorin Terčon.

“Radujemo se da nam je opština Prnjavor mogla predstaviti mnoge zanimljive projekte i nadamo se da ćemo u bliskoj budućnosti unaprijediti saradnju, a posebno projekte putem kojih bismo mogli dobiti određena sredstva iz evropskih fondacija”, rekao je Terčon.

Obilježavanje Dana opštine Prnjavor počelo je polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja na Vučijaku u znak sjećanja na 626 boraca poginulih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, te kod spomen-obilježja u Šibovskoj.
DSCN7213 DSCN7211
Svečana sjednica Skupštine opštine sa akdemijom biće održana u Centru za kulturu sa početkom u 16.00 časova.

Skupština opštine Prnjavor proglasila je 2001. godine 24. mart za Dan opštine, kao sjećanje na taj dan 1992. godine kada su jedinice opštinskog štaba Teritorijalne odbrane zauzele položaje na Motajici i spriječile prodor neprijateljskih formacija iz pravca Dervente prema Prnjavoru i banjalučkoj regiji. /srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here