Prijetili da će ministru Maleševiću “bosanski jezik urezati na čelu”

0
885

Ministru prosvjete i kulture Republike Srpske Danetu Maleševiću upućene su prijetnje smrću, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Prijetnje smrću Maleševiću upućene su telefonom juče u 10.45 časova, a kao razlog nepoznato lice navelo je bojkot nastave bošnjačkih učenika koji ne pristaju na ustavnu odrednicu “jezik bošnjačkog naroda”.

“Za sada nepoznato lice pozvalo je u kabinet ministra, vrijeđajući Maleševića i zaposlene u kabinetu po nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Nepoznato lice ministra je nazvalo `četničkim podvojvodom` i prijetilo da će mu `bosanski jezik urezati na čelu`, kao i da će on i zaposleni u kabinetu `biti zaklani i rakomadani`”, navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske ističu da je o svemu obaviješteno Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Osuda prijetnje smrću ministru

Partija demokratskog progresa /PDP/ najoštrije osuđuje prijetnje smrću upućene ministru prosvjete i kulture Republike Srpske Danetu Maleševiću i članovima njegovog kabineta.

Iz PDP-a navode da je posebno zabrinjavajuće to što su prijetnje nacionalistički intonirane, ističući da je od velike važnosti da se otkriju oni koji su ih uputili.

PDP smatra da nijedan funkcioner ne smije biti izložen takvoj vrsti pritiska i zbog toga očekuje da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sprovede istragu i procesuira odgovorne.

U PDP-u smatraju da pitanje jezika u školama u Republici Srpskoj, kao i sva druga pitanja, treba rješavati u atmosferi tolerancije i međusobnog razumijevanja, a ne u atmosferi nacionalističkih prijetnji i tenzija.

PODIJELI