Primao invalidninu u Švajcarskoj, pa snimljen na građevini u Hrvatskoj

0
370

Neimenovani muškarac porijeklom iz BiH, koji je više od 20 godina živio u Bazelu, digao je švajcarske istražne organe na noge jer je dvije decenije neosnovano primao invalidsku penziju.

Naime, ovaj muškarac, koji je radio kao stolar, je prije dvadeset i jednu godinu doživio nesreću na poslu koja ga je učinila 50-postotnim invalidom, da bi 2000. godine došao na reviziju sa tvrdnjom da mu se stanje pogošalo i da je stopostotni invalid.

Njegove tvrdnje niko nije osporavao, jer je očigledno dobro glumio da nije sposoban sam da se obuče, da hoda duže od 15 minuta, pa čak ni da održava ličnu higijenu.

Međutim, 2010. godine švajcarska Poreska uprava je posumnjala da čovjek porijeklom iz BiH vara državu, jer je otkrila da na njegov račun liježu honorari. Nakon toga Socijalna služba je pokrenula istragu i angažovala istražioce koji su uspjeli da ga snime dok obavlja razne aktivnosti, među kojima su fudbal, vrtlarstvo, pa čak i rad na građevini u Hrvatskoj.

Prikupljene fotografije Socijalna služba namjerava da upotrijebi u procesu protiv državljanina BiH za kojeg se sumnja da je neztakonito primio oko pola miliona maraka, odnosno 300.000 franaka invalidske penzije, prenosi “Telebasel.ch“.

Ipak, njegov advokat osporava ove navode, ističući da su dokazi prikupljeni nezakonito.

Ovaj slučaj napravio je poprilično mnogo problema u Švajcarskoj, jer je ssada pokrenuto pitanje da li je zakonito špijunirati građane bez obzira na razlog, a stvar je dospjela i na Evropski sud za ljudksa prava, koji je 2016. godine presudio da ova država nema odgovarajući zakon koji definiše ovakve situacije, a da se u njima zaštite ljudska prava.

U međuvremenu takav zakon je usvojen i opravdano je nadgledanje osoba za koje se sumnja da “varaju državu”, ali ono što je sporno u slučaju pomenutog državljanina BiH jeste činjenica da se dogodio prije donošenja Zakona.

Presuda bi trebalo da bude donesena u narednih nekoliko dana, pa će se tada znati da li će se ovaj korisnik invalidkse penzije izvući.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here