Pripadnici jedinice “Vukovi sa Vučijaka” ostavili neizbrisiv trag u istoriji srpskog naroda

0
355

U Spomen-hramu Cara Lazara na Vučijaku u Prnjavoru služen je parastos i položeni su vijenci za 626 boraca koji su dali život za Republiku Srpsku.

Među prvima koji su stali na branik otadžbine bila je dobrovoljačka jedinica “Vukovi sa Vučijaka” i njihov komandant Veljko Milanković. Pripadnicima ove legendarne jedinice, koja je ostavila neizbrisiv trag u istoriji srpskog naroda, Dan boraca čestitao je predsjednik Milorad Dodik.

Patriota koji se rijetko rađa, kao takvog saborci opisuju Veljka Milankovića poslije 31. godinu od kako je preminuo od posljednica ranjavanja.

– On me tješio iako sam ja bio na ivici života i smrti i nisam vjerovao da ću preživjeti. Ali, ja sam preživio, a on nije – rekao je Miro Šikarac, komandant jedinice “Vukovi s Vučijaka”.

Herojstvo Milankovića u odbrani Srpske se ne zaboravlja. Povodom godišnjice smrti, predsjednik Republike Milorad Dodik uputio je pismo.

– Veljko Milanković i pripadnici “Vukova sa Vučijaka”, ostavili su neizbrisiv trag u istoriji našeg naroda i naše Republike Srpske. Neka njegovo herojstvo i čojstvo bude svjetlost koja nas vodi putem slobode i pravde – rekao je Slaviša Milanković, sin Veljka Milankovića.

O herojstvu komandanta Vukova, čulo se nadaleko. Da se pokloni pred njegovim grobom, Dušan Tadić, došao je iz Crne Gore.

– Uvijek je prvi išao, nije htio da odustane. Kad sam gledao film “Vukovi sa Vučijaka”, vjerujte, plakao sam – rekao je Tadić.

626 boraca sa područja Prnjavora ugradilo je živote u temelje Srpske. U odnosu na broj stanovnika Prnjavor je druga lokalna zajednica u Srpskoj po broju poginulih u proteklom ratu.

RTRS

PODIJELI