Pripremljeno 1.000 piroga: Tradicionalna “Pirogijada” u Domu penzionera u Prnjavoru (FOTO)

0
383

Za vikend je u Prnjavoru organizovana tradicionalna „Pirogijada“, za koju je pripremljeno čak 1.000 piroga. Ova manifestacija organizuje se sklopu obilježavanja Dana starijih lica.

Prnjavorski penzioneri i ove godine organizovali su tradicionalnu „Pirogijadu“, manifestaciju koja, kroz igru i pjesmu, njeguje kulturu i tradiciju i promoviše nacionalnu kuhinju ovoga kraja. Piroge, nacionalno ukrajinsko jelo, bogatstvom ukusa nikoga nisu ostavile ravnodušnim.

Ivan Horina kaže da su ovo lijepa druženja, s’ obzirom da igranki više nema.

“Ovo nam je jedina zabava u ovim godinama, naravno kada smo slobodni od unučadi. Lijepo je druženje, a ja sam prvi put došao na piroge”.

Glavni majstor za piroge bila je Nedeljka Muzeka. Priremljeno je čak 1.000 piroga.

“Piroge su jelo koje se pravi od tijesta i pune se sa krompirom, sirom, a takođe imaju i neki tajni sastojci”, kaže Nedeljka, dodajući da su piroge servirali sa prženim lukom i slaninom, te sa pavlakom.

„Pirogijada“ se u Prnjavoru organizuje unazad 20 godina, tradicionalno u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana starih lica.

“Imali smo nekih tehničkih problema, pa ove godine “Pirogijadu” nismo mogli organizovati 1. oktobra, kada se inače obilježava Dan starih osoba, nego smoi imali jedno druženje 30. septembra povodom toga. Ovo je drugo druženje u kratkom roku, upravo tim povodom. Ovo je samo jedan dio aktivnosti koje imamo u toku godine. Tu su još odlazak na more, izlete, kao i odlazak u banje. Rekao bih da skoro svaki mjesec imamo neke aktivnosti”, kaže Živko Vinčić, predsjednik Udruženja penzinoera Prnjavor

Prethodne „Pirogijade“ iznjedrile su i šampione, koje su pojeli čak 30 piroga.

“Tu ima nas koji pojedemo jednu do dvije piroge, ali imamo i naših članova koji pojedu i do 20-30 piroga, što je veoma interesantno”, kaže Živko.

Do kraja godine, prnjavorske penzionere očekuje odlazak u Banju „Vrućica“ u Tesliću, a ona slijedi i proslava povodom dočeka Nove godine.

Izvor: TV K3

PODIJELI