Prisluškivan i Dodikov savjetnik

0
636

Sud BiH obavijestio je savjetnika za medije predsjednika Republike Srpske Peru Simića da su nad njim bile primjenjivane posebne istražne radnje – nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija u periodu od 24. februara do 24. aprila 2016. godine.

Simić je potvrdio Srni da je dobio ovo obavještenje i najavio da će Sudu BiH podnijeti zahtjev za ispitivanje zakonitosti naredbe o određivanju ove posebne istražne radnje, kao i zakonitosti načina na koji je sprovedena.

On je naglasio da je ovo još jedan dokaz apsurdnosti BiH i njenog bezbjednosnog sistema.

“Čini mi se da je ljudima iz pravosudnog i bezbjednosnog sistema BiH jedino interesantno šta rade predsjednik Republike Srpske i njegovi savjetnici i kako se politički obračunati s njima, a ne stvarna bezbjednosna prijetnja koja dolazi iz brojnih radikalnih krugova u ovoj zemlji”, istakao je Simić.

U obavještenju Suda BiH se navodi da su “iz razloga nesrazmjernih teškoća u prikupljanju dokaza, odnosno nemogućnosti pribavljanja dokaza na drugačiji način” prema Simiću bile primjenjivanje posebne istražne radnje – nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija u periodu od 24. februara do 24. aprila 2016. godine.

“Sud BiH je naredbe o sprovođenju posebnih istražnih radnji izdao na obrazložen zahtjev Tužilaštva BiH zbog postojanja osnova za sumnju da su počinjena krivična djela pranje novca i zloupotreba položaja i ovlaštenja”, navodi se u obavještenju Suda BiH.

Tužilaštvo je zatražilo od Suda BiH da nakon preduzimanja navedenih radnji zbog opasnosti od otkrivanja ciljeva istrage ovaj sud do daljeg ne preduzima radnju obavještavanja lica – do okončanja istrage u navedenom predmetu.

U dopisu Suda BiH se navodi da je 16. oktobra Tužilaštvo BiH obavijestilo ovaj sud da nema prepreka za obavještavanje lica nakon čega su ga i obavijestili.

Prošle sedmice je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio da ga bezbjednosne službe BiH prisluškuju, te da je nalog da se “stavi na mjere” izdat na osnovu zahtjeva tužilaštva u Sarajevu, zbog istrage koju su pokrenuli, ali da mu nije poznato kakve.

Dodik je naveo da je dobio obavještenje od suda u Sarajevu da se protiv njega preduzimaju mjere prisluškivanja, te istakao da je on najprogonjeniji čovjek u BiH.

“To nije ništa novo, jer znam da moje razgovore prati bar deset agencija. Međutim, ovdje je riječ o tome da neki sud BiH prisluškuje predsjednika Republike i to je problematično”, rekao je Dodik.

(Srna)

PODIJELI