Pritisak iz Prnjavora urodio plodom – mijanjaće se nelogični Pravilnik!

0
1313

Dozvoljena granica sadržaja fosfata u mesnim proizvodima biće pomjerena sa sadašnjih pet grama po kilogramu, zaključeno je na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Dogovoreno je da bi Ministarstvo u ponedjeljak trebalo da odlukom dopuni Pravilnik o upotrebi prehrambenih aditiva o pomjeranju sadašnje dozvoljene granice sadržaja fosfata u mesnim proizvodima koji se ne tretiraju polifosfatnim aditivima.

Pomoćnik ministra za resor veterinarstva Radmila Čojo rekla je da je dogovoreno da se u Pravilniku napravi intervencija koja će zadovoljiti sve zainteresovane strane.

nemanja-vasicPrema njenim riječima, u Pravilnik će biti “ubačen” spisak proizvoda koji se ne smiju tretirati fosfatima.

Predsjednik Odbora mesoprerađivača Nemanja Vasić rekao je da je riječ o prirodnim sadržajima fosfata u mesu na koje ne mogu uticati, a zbog kojih imaju probleme kada se laboratorijskim nalazima pokaže da količina prelazi gornju dozvoljenu granicu od pet grama po kilogramu.

On je naveo da je u Srbiji kod takvih mesnih proizvoda dozvoljena gornja granica osam, a u Crnoj Gori sedam grama po kilogramu.

Današnjem sastanku prisustvovali su predstavnici resornog Ministarstva, Odbora mesoprerađivača u Privrednoj komori Republike Srpske, mesne industrije i Inspektorata. srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here