Prnjavor- 300 besplatnih sjemenskih paketa

0
468

Na lokaciji stočne pijace u Prnjavoru, danas je upriličena  podjela 300 sjemenskih paketa za sjetvu povrća. Radi se o besplatnim paketima pomoći koji sadrže sjemena i rasad povrtarskih kultura kao i mineralna đubriva koje je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u okviru Projekta unapređenja konkurentnosti u ruralnim područjima koji se finansira sredstvima Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD).

Podjeli su prisustvovali, načelnik opštine, Darko Tomaš, predsjednik Skupštine, Željko Simić, kao i predstavnici resornog ministarstva, odnosno pomoćnik ministra poljoprivrede RS, Miroslav Bojić, koji je za Radio Prnjavor izjavio da je podjela paketa počela u Loparama, a planirano je da se  9.000 paketa u RS završi nakon Usrksa.

“Paketi sadrže sjemenski materijal, oko deset vrsta povrća, tri vrste đubriva i leđnu prskalicu, te rasad koji ćemo podijeliti u maju jer se tad iznosi u bašte. Korisnike su odabrale lokalne zajednice, mi smo im dali prijedlog kriterijuma, a to su uglavnom višečlane porodice, socijalne kategorije, domaćinstva sa niskim primanjima” kazao je Bojić i dodao da je vrijednost jednog sjemenskog paketa oko 300 KM, a u RS je planirana podjela oko 730 tona sjemenskog materijala i mineralnog đubriva

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš, izrazio je zahvalnost resornom ministarstvu na obezbijeđenim paketima.

“Ukupna vrijednost ovih paketa je preko 75.000 KM, a opština Prnjavor  je posredstvom Savjeta mjesnih zajednica ali i drugih institucija, birala korosnike kojima su obuhvaćeni ratni vojni invalidi, višečlane porodice i koji nemaju druge podrške, za koje vjerujemo da će im ovi paketi biti od koristi” kazao je Tomaš, dodavši da opština već petnaestak godina unazad daje podsticaje poljoprivrednim proizvođačima, da su oni prošle godine isplaćeni u iznosu od preko 350.000 KM, a ove godine je za ove namjene planirano 450.000 KM.

Paket je dobio dobila i Zorica Karanović iz Prnjavora, koja se ovom prilikom zahvalila načelniku poljoprivrednog odjeljenja u Prnjavoru, načelniku opštine i resornom ministarstvu koje je obezbijedilo sjemenske pakete.

“Meni ova pomoć mnogo znači, već sam zasijala jedan dio, sijewmo oko dunum povrća i imam dva plastenika, nas je u kući petoro i ove godine planiram da zasijem više” kazala je Karanović.

Podjela sjemenskih paketa na stočnoj pijaci danas je organizovana tako da korisnici paket mogu preuzeti u toku dana, radi izbjegavanja grupisanja, te će podjela biti obavljena u razmaku od sat vremena .  /Marijan Popadić/. Radio Prnjavor.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here