Prnjavor – Bogdanić: OVE GODINE ZA SOCIJALNU ZAŠTITU 20.000.000 KM

0
677
ПРЊАВОР, 5. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић током данашње посјете Дневном центру за дјецу са сметњама у развоју "Невен" и Дому здравља у Прњавору.

Vlada Republike Srpske je za ovu godinu namijenila 20.000.000 KM za socijalnu zaštitu, koja će biti realizovana kroz tuđu njegu i pomoć i socijalna davanja, rekao je danas u Prnjavoru ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić.
Bogdanić je naveo da je riječ o značajnim sredstvima, ali da ona, ipak, nisu dovoljna za korisnike, zbog čega i lokalna zajednica ima obavezu da učestvuje u finansiranju sa 50 odsto.

“U Prnjavoru je prisutna podrška lokalnih struktura, od rukovodstva Doma zdravlja do načelnika opštine. Vlada neće bježati od obaveze da dodatno učestvuje u rješavanju problema sa kojima se suočava Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju `Neven` i da u skladu sa mogućnostima pomogne rekonstrukciju i opremanje sadašnjeg i novog objekta”, istakao je Bogdanić koji je posjetio ove dvije ustanove.

On je istakao da Vlada izmiruje obaveze prema socijalnim kategorijama i da će nastaviti da podržava ovakve centre.

“Svi moramo dijeliti dobro i loše i ovdje smo da pomognemo djeci kako bi imala srećno djetinjstvo i budućnost, ali i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Zbog toga je dobro što se Centar nalazi u okviru Doma zdravlja, gdje su im na raspolaganju stručni radnici”, napomenuo je Bogdanić.

Predsjednik Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju “Neven” Željko Gunjić istakao je da je prioritet da budu obezbijeđene stalne prostorije za Dnevni centar.

“Rješavanje ovog problema je u toku, a vjerujem da ćemo, zahvaljujući i Vladi Srpske, u narednom periodu postizati još bolje rezultate”, dodao je Gunjić.

On je naglasio da je kao roditelj djeteta sa posebnim potrebama prezadovoljan što je u Prnjavoru otvoren centar ovog tipa, jer je djeci koja su ranije bila zatvorena u kućama i nisu bila uključena u socio-edukativni proces, omogućeno da se druže i napreduju.

Načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić podsjetio je da lokalna zajednica vodi računa o djeci sa posebnim potrebama i njihovim roditeljima, a da je dobar pokazatelj i to što se u cijelu priču želi uključiti i resorno ministarstvo.

“Raduje nas činjenica da smo otvorili priču o projektu uređenja doktorske kuće na ulazu u Dom zdravlja, koja bi bila data na korištenje Udruženju `Neven`. Cilj nam je da se ova zgrada arhitektonski sačuva, ali da bude namijenjena djeci sa posebnim potrebama” rekao je Gatarić.

Direktor Doma zdravlja Marija Stefanjuk kaže da je dobro što djeca koja borave u Centru imaju stalnu zdravstvenu zaštitu.

“Tu su svi porodični doktori, fizijatar, psiholog, psihoterapeut, dakle, djeca imaju kompletnu zaštitu. Bilo bi lijepo da imaju i prostor za igru i dvorište. Naše je da im pomognemo, ali Dom zdravlja neće uspjeti u tome ako bude sam”, rekla je Stefanjuk.

Dnevni centar za smještaj djece sa posebnim potrebama u Prnjavoru otvoren je prije tri godine, a njegove usluge koristi 25 djece.

Ministar Bogdanić danas je posjetio i Dom zdravlja u Prnjavoru, gdje se u razgovoru sa rukovodstvom, upoznao sa stepenom organizovanosti, načinom funkcionisanja i problemima sa kojima se suočavaju radnici ove ustanove.SRNA

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here