Prnjavor: Crveni krst organizuje akciju dobrovoljnog darivanja krvi

0
452

Opštinska organizacija Crvenog krsta Prnjavor organizuje redovnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Akcija je zakazana za 23.08.2019.god. /PETAK/ u prostorijama Crvenog krsta Prnjavor, u vremenskom periodu od 9 do 13 časova.

Pozivamo sve naše građane koji su u mogućnosti da mogu darivati ovu dragocijenu tečnost, da se odazovu na našu akciju.

DARUJ KRV-SPASI ŽIVOT

Svi davaoci krvi obavezno da ponesu sa sobom jedan od identifikacionih dokumenata (lična karta, pasoš ili vozačka dozvola), inače neće moći dati krv bez tih dokumenata po novim procedurama Zavoda za transfuziju.

Svi punoljetni građani (od 18 do 65 godina) mogu u prostorijama Crvenog krsta, da daruju krv za potrebe Banjalučkog Kliničkog centra.

Osoba ne može da da krv kada ima grip, prehladu, akutnu infekciju, ako uzima određene lijekove, neposredno poslije neke hirurške intervencije, bolesti 700-802 kardiovaskularnog sistema, dijabetes, tuberkulozu, oboljenja bubrega.

Prije davanja krvi svaka osoba bude pregledana: mjerenje pritiska, provjera rada srca i pluća, a onda vađenje krvi, rade se i testovi na sve infektivne bolesti.

POVLASTICE ZA DAVAOCE KRVI
Većina dobrovoljnih davalaca krvi ne zna za brojne povlastice, kao što su besplatni pregledi, lijekovi i specijalističke usluge.

Zdravstveno osigurani dobrovoljni davaoci krvi u Republici Srpskoj koji su krv darivali više od deset puta trajno su oslobođeni plaćanja participacije za sve usluge koje spadaju u obavezno zdravstveno osiguranje odnosno koje finansira Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Prnjavor.info

PODIJELI