Prnjavor – Dan bijelog štapa: Uručena pomoć za pet porodica

0
371

Pet članova Opštinske organizacije slijepih i slabovidih lica Prnjavor koji žive u seoskom području dobilo je po 50 KM i skromne pakete pomoći povodom 15. oktobra – Dana bijelog štapa.

Pomoć su uručili članovi Opštinske organizacije slijepih i slabovidih lica Prnjavor u saradnji sa Opštinskom organizacijom Crvenog krsta.

Posjeta je upriličena Milivoju Čapljaku iz Šereg Ilove, Božici Ilić iz Gornjih Smrtića, Nedi Blagojeviću iz Gornjih Palačkovaca, Mirki Vuković iz Donjih Palačkovaca i Goranu Gačiću iz Pečeneg Ilove.

Opštinska organizacija slijepih u Prnjavoru trenutno ima 39 članova, ali predsjednik ove organizacije Goran Vasić kaže da je broj slijepih i slabovidih mnogo veći i da u prosjeku na 1.000 stanovnika ima jedno slijepo i jedno slabovido lice, što je otprilike oko 80 ljudi na području opštine Prnjavor.

“Kada bismo uspjeli uključiti dodatni broj članova u našu opštinsku organizaciju, sigurno bismo mogli ostvariti i veća prava za ovu kategoriju stanovništva”, kaže Vasić.

Potpredsjednik ove organizacije Nedeljko Marić kaže da je najviše aktivnosti tokom godine na humanitarnom planu, jer je većina članova u nezavidnom socijalno-ekonomskom položaju.

Međunarodni Dan bijelog štapa obilježava se od 15. oktobra 1964. godine, odlukom tadašnjeg američkog predsjednika Lindona DŽonsona. Cilj je da se podigne svijest u društvu o specifičnim potrebama slijepih i slabovidih osoba, kao i obavezama zajednice prema ovim licima.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here