Naslovna Prnjavor Vijesti Prnjavor: Direktor “Vodovoda” odgovorio na Tomaševe prozivke

Prnjavor: Direktor “Vodovoda” odgovorio na Tomaševe prozivke

0
1298

Dan nakon što je načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš od rukovodstava „Vodovoda“ i Elektrodistribucije Prnjavor zatražio odovornost i odgovore zašto su građani ostali bez struje i pitke vode dva dana vikenda, danas se oglasio Dragomir Đurđević, direktor „Vodovoda“.

Đurđević kaže da će preduzeće Vodovod dostaviti tražene informacije načelniku opštine, ali i da je Vodovod redovno obavljao svoje aktivnosti, te da je problem s isporukom vode sa Poveliča više od 38 časova nastao, jer Elektrodistribucija nije na vrijeme otklonila kvar na elektromreži koja snabdijeva trafostanice na Maćinom brdu i izvorištu Poveliču.

– Mi smo apelovali prema Elektrodistribuciji da u prioritet uvrsti otklanjanje kvara na dalekovodu prema Gornjoj Ilovi, jer bi mogla da bude ugrožena redovna isporuka vodom i sjevernog dijela opštine i grada. Oni su obećali da će u toku dana (subota, 14. januar) otkloniti kvar, međutim, nakon četiri – pet naših kontakaa, oko pola pet su nas obavijestili da će nastaviti 15. januara i te aktivnosti su završili za dva sata. Ličo smatram da su mogli da kvar otklone i dan ranije i time bi izbjegli situaciju koju smo imali – kaže Đurđević.

Direktor „Vodovoda“ dodaje da su ovakve okolnosti zahtjevale i aktivnosti, koje su do sada bile praksa, da se na nivuo opštine angažuju i druge službe poput opštinskih službi, Civilne zaštite, ustanova i preduzeća, te da zajednički i sinhronizovano nađu zajednička rješenja.

– Da se tako nešto desilo, vjerovatno bi se nedoumic otklonile. Što se tiče električne energije, kvar je mogao da se popravi. A kad su u pitanju alternativni načini snabdijevanja strujom, mi na te dvije trafostanice nemamo agregate jer oni nisu ni projektovani. Agregati zahtjevaju određenu stručnu, javnu i finansijsku proceduru. Kada bi Vodovod i opština prodali po jedno službeno vozila obezbijedili bi sredstva za pola malog agregata, jer su to aparati koji se mjere stotinama hiljada maraka – objašnjava Đurđević.

Kaže da stanovništvo na sjevernom dijelu opštine nemaju alternativu snabdijevanja vodom, dok, priznaje, u gradu ta alterantiva postoji i to da se sistem pitke vode sa Poveliča prespoji na raniji sistem vodosnabdijevanja sa distributinog rezervoara na Ceru, odnosno vodu koja nije za piće. Međutim, kaže Đurđević, za tako nešto, „Vodovodu“ je potrebno odobrenje opštine.

– Vodovod nema ovlaštenja da to uradi to samoinicijativno, s tim što mogućnost da to nalože mogu opštinske nadležne službe, naravno, vodeći računa o posljedicama, da se voda sa Poveliča koristi za piće, a sa Drenove ne ida o tome obavijesti građane. Naravno, to jeste izvodnljivo, ali to je aktivnost koja se mora raditi sinhronizovano i uz dogovor – kaže Đurđević.

Kaže da je kapacitet bazena za vodu na Maćinom brdu 850 kubika, da je ta oličina dovoljna za 24 časa, te da je u momentu nestanka struje bazen na Maćinom brdu bio napunjen 60 odsto.

– Mi imamo ograničen režim korišćenja pumpi, u tom momemnu je punjeno Maćino brdo i on je prekinut nestankom električne energije. Da je kvar otklonjen u subotu do 14 – 15 časova, mi bi imali vremena jer ne bi došlo do pražnjenja cjevovoda. I to su bili naši prvi dogovori sa Elekreodistribucijom.Žalosno je da je u subotu popravljana rasvjeta, a nije dovoljno obraćana pažnja da se saniraju problemi bitniji građanima, kad je u pitanju ispruka vode – objašnjava Đurđević i priznaje da je u zadnje vrijeme komunikacija sa Elektrodistribucijom na nezavidnom nivou.

Štaviše, priznaje, da je komunikacija „Vodovoda“ bolja sa upravom „Elektrokrajine“ u Banjaluci, nego njenom RJ „Elektrodistribucije“ u Prnjavoru.

Komunikacija, izgleda, nije bolja ni sa načelnikom opštine Prnjavor, jer direktor „Vodovoda“ tvrdi da je od oktobra do sada šest puta tražio sastanak sa naelnikom. Taj sastanak još nije održan.(TV K3)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Free WordPress Themes, Free Android Games