Prnjavor: Divlji zečevi pušteni u prnjavorska lovišta (VIDEO)(Foto)

0
907

Lovačko udruženje Prnjavor odlučilo je da obnovi zečiji fond u prnjavorskim šumama. Zato je od uzgajivača divljih zečeva iz Šamca kupilo 100 komada i protekle sedmice pustilo ih u šumu.

Inače, prnjavorska lovišta oduvijek su bila poznata po zečijem, srnećem i fazanskom fondu. Međutim, kažu u Lovačkom udruženju „Borik“, unazad dvadeset godina bilo je pokušaja da se unesu novi divlji zečevi u lovišta i tako se obnove, ali bez rezultata. Sve do ove godine, kada je rukovodstvo Lovačkog donijelo odluku da to i uradi.

– Tek je ovom rukovodstvu pošlo za rukom da zaključi ugovor sa firmom „Bendarević“ iz Šamca za nabavku zečeva koji su koštali 16 hiljada maraka. Mi dugi niz godina imamo manjak zečije divljači, pa smo time htjeli da malo obnovimo zečiji fond i Upravni odbor udruženja donio je odluku o nabavci 100 komada ove godine, a i iduće ćemo godine, nadam se, ponovo to uraditi – kaže Dragan Aničić, predsjednik Lovačkog udruženja „Borik“ Prnjavor.

Divlji zečevi nabavljeni su od uzgajivača iz Šamca, Stanka Bendarevića, koji se ovim poslom bavi već devet godina. Pušteni zečevi stari su 15 nedjelja i spremni su za život u šumi.

-Ovi zečevi su original divlji, prirodni, šumski zečevi. Služiće za povećanje zečije populacije. Rezultat je siguran. Drago mi je jer se u Lovačkom udruženju ponašaju domaćinski. Nisu se samo odlučili za odstrel, nego i za obnovu životinjskog fonda – kaže uzgajivač Stanko Bendarević, dodajući da je kapacitet njegovog uzgajivališta oko 300 komada godišnje. Svi zečevi koje uzgoji, kaže, puštaju se u prirodu u lovišta Republike Srpske.
Iače, u Lovačkom udruženju „Borik“ kažu da je obnova zečijeg fonda u prnjavorskim lovištima njihova dužnost.

– Od resornog ministarstva dobili smo zadatak da u narednih deset godina vodimo računa o bonitetu lovišta i svim vrstama divljači. Inače, osim zečeva, mi svake godine ulažemo od 15 do 20 hiljada maraka u nabavku fazana – kaže Dragan Aničić, predsjednik Lovačkog udruženja „Borik“ Prnjavor.

Obnovljenom zečijem fondu potrebno je vrijeme da se ustali u šumi. Zato je Lovačko udruženje „Borik“ donijelo odluku da se zec ne lovi dvije godine, kako bi ova životinja imala priliku da se razmnoži.

Tv K3

PODIJELI