PRNJAVOR: Đaci ne treba da strahuju od minusa, ogrev nabavljen

0
213

Učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj ne treba da strahuju od minusa i hladnih učionica, jer su škole već nabavile ogrev ili je sama nabavka u toku.

Dajana Ostojić, direktorica prnjavorske Gimnazije, istakla je da ova škola ima zajedničku kotlovnicu sa Centrom srednjih škola “Ivo Andrić” Prnjavor i prnjavorskom Osnovnom školom “Branko Ćopić”.

“Obezbijedili smo ogrev za ovu sezonu, 70 tona peleta, te se nadamo da će grijna sezona proteći bez nekih problema”, istakla je Ostojićeva za “Nezavisne novine”.

Tokom prošle godine, pomenute prnjavorske škole dobile su novu kotlovnicu na pelet, a prema njenim riječima, trenutno se uz pomoć grada pravi i ostava za ogrev.

“Primarni problem je činjenica da jedna kotlovnica grije tri škole koje zauzimaju veliku površinu, a u srednjim školama je slaba izolacija, te ćemo morati raditi na tome u nekom narednom periodu”, rekla je ona.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, rekao je za “Nezavisne novine” da se većina škola u Banjaluci grije putem “Eko toplane”, dok određen broj škola ima vlastito grijanje.

“Što se tiče srednjih škola, mislim da nije problem za sada. Nemamo informacija da je neka škola u problemu”, istakao je Bajić dodajući da škole u drugim mjestima banjalučke regije imaju vlastito grijanje.

Hladne dane spremno dočekuju i u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović” iz Stanara, što je potvrdio za “Nezavisne novine” direktor ove škole Aleksandar Ristić.

“Uspjeli smo u potpunosti da nabavimo ogrev. Riječ je o 55 tona peleta koje su potrebne za ovu sezonu. Pored toga, imamo još jednu školu koja se zagrijava putem klimauređaja. Mala je škola i kratko radi, pa je to moguće. Imamo i jednu školu koja koristi centralno grijanje na ugalj i drvo, što smo, takođe, pripremili”, rekao je on.

Kako je naveo, ova jesen je neobično topla, pa i nisu imali potrebe za grijanjem.

“Mi smo ranijih godina znali početi i 1. oktobra, odnosno kad je zaista potreba da se počne. Nismo gledali na datum, već smo gledali da djeci u školi bude prijatno, kao i kolegama koje izvode nastavu i svima nama koji smo u školi”, rekao je Ristić.

 

 

Predrag Račanović, direktor Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Bijeljine, istakao je da je njegova škola nabavila ogrev za predstojeću sezonu.

U nekim školama, kako je rečeno za “Nezavisne novine”, procedura nabavke ogreva je u toku, a sačuvane su i određene količine zaliha od prošle godine, tako da dolazak hladnijih dana neće stvoriti probleme.

Inače, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske doznačuje osnovnim školama sredstva za materijalne troškove, koja škole raspoređuju u skladu sa sopstvenim potrebama i nastalim troškovima, među kojima je i grijanje. Sa druge strane, jedinice lokalnih samouprava dužne su da obezbjeđuju sredstva za sve materijalne troškove srednjih škola, koji podrazumijevaju i sredstva za grijanje.

Adnan Selimović – Nezavisne novine

PODIJELI