Prnjavor dobija petlju u Potočanima za autoput “9. januar” (VIDEO)

0
435

Bolja infrastruktura i povezanost na auto-put Doboj – Banjaluka za mještane Prnjavora, Čelinca i Srpca, a brži protok robe i usluga za privrednike.

Ovo će biti omogućeno izgradnjom uključno – isključne petlje na auto-putu “9. januar”.

Gradi se na lokaciji Potočani u opštini Prnjavor.

U Vladi kažu – jedan je od prioritetnih projekata.

Uključno-isključna petlja u mjestu Potočani omogućila bi izlaz na auto-put “9. Јanuar, za 27 mjesnih zajednica iz tri opštine – Prnjavora, Čelinca i Srpca.

Za izradu strudije opravdanosti, stručnog mišljenja i urbanističko-tehničkih uslova i projekno-tehničke dokumentacije, za izgradnju petlje Vlada Srpske izdvojiće 350.000 maraka.

– Isključna traka u Potočanima na mostu, gdje će svi stanovnici ovog kraja, a i drugih krajeva, znači dva manastira i Čelinca i Prnjavora i drugu stranu Srpca imati mogućnost da se direktno uključe na auto-put, a to je izlaz desno za Srbiju, a lijevo za Evropu – naveo je Vlado Đajić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Priključak na auto-put, brži protok roba i usluga bio bi još jedan potencijal lokalnih zajednica za privlačenje novih investitora.

– Otvorila bi se bolja komunikacija kako za postojeće privredne subjekte kako prema auto-putu “9.januar” i dalje povezivanje sa EU i Srbijom i Hrvatskom prije svega u tom dijelu, a stvorili bi se preuslovi za razvoj i otvaranje novih privrednih subjekata – rekao je načelnik opštine Čelinac, Vlado Gligorić.

– Opština Prnjavor je u poslednjih četiri, pet, šest godina je zaista bila jedno veliko gradilište, uloženo je preko 20 miliona maraka, od tog iznosa je dvije trećine sredstava sa viših nivoa vlasti, prije svega Vlade Srpske – istakao je Darko Tomaš, načelnik opštine Prljavor.

Od 8.000 do 10.000 stanovnika koji gravitiraju u ovom kraju, imaće bolju infrastrukturu i povezanost na auto-put Doboj – Banja Luka.

RTRS

PODIJELI