Prnjavor: Duh Svetog Save živi u duši srpskog naroda

0
768

Arhijerejski namjesnik prnjavorski protojerej – stavrofor Duško Drinić kaže da iako su prohujali vjekovi od smrti Svetog Save njegov veliki duh i djelo žive i živjeće zauvijek u duši srpskog svetosavskog naroda.

Drinić je na Svetosavskoj akademiji održanoj u Centru za kulturu u Prnjavoru naglasio da su stvaralački duh Svetog Save, njegova pronicljivost, mudrost i snalažljivost u najsloženijim prilikama postali stalno nasleđe njegove crkve kroz vijekove.

On je napomenuo da ‘crkva Božija danas živi i djeluje u jednom novom svijetu, obraća se čovjeku koji je pod uticajem savremene kulture lakih i jeftinih razonoda i privlačnih potrošnih dobara, ali u kojem je ostala neizmjenjena istina o čovjeku, smislu i cilju njegovog života’.

„Zato neka nas vjera Svetoga Save duhovno jača da bismo mogli kao Savin narod proći kroz mnoga iskušenja i pobjediti ih. Neka nas ljubav njegova zbliži i združi da bismo bili jači i otporniji, a iznad svega i prije svega da se svi stavimo pod zaštitu i okrilje njegove svete srpske narodne pravoslavne crkve, dobre i brižne majke i osvjedočenog prijatelja našeg naroda“ , istakao je protojerej – stavrofor Drinić.

Prigodnu besjedu o prvom srpskom svetitelju i prosvetitelju Svetom Savi govorio je učenik Gimnazije Danilo Božunović.

U programu Svetosavske akademije učestvovali su Srpsko crkveno pjevačko društvo „Sveti Georgije“ , dječiji hor i članovi Dramske scene Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva / SPKD/ „Prosvjeta“ , učenici Gimnazije, Centra srednjih škola „Ivo Andrić“ i Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Konstantin Babić“.

Svetosavsku akademiju su organizovali SPKD „Prosvjeta“ , Srpska pravoslavna crkvena opština Prnjavor i Centar za kulturu.

/Srna/

PODIJELI