Prnjavor: Finalne pripreme za početak Festivala nacionalnih manjina

0
901

Već su uveliko počele pripreme za predstojeći 9. Festival nacionalnih manjina „Mala Evropa“ koji se održava 28. jula 2018. godine u našem gradu.  U toku svih dešavanja su Branko Deket, odbornik nacionalnih manjina u Skupštini opštine Prnjavor i Snježana Mirković, predsjednica udruženja Romska djevojka iz Prnjavora.

Iz razgovora smo saznali kako teku pripreme i kakav program nas očekuje ove godine na Festivalu.

-Tako veliki događaj nije moguće pripremiti bez pomoći načelnika, opštine i Udruženja nacionalnih manjina. U subotu, 28.07.2018. godine počinje defile kroz grad u 18 časova, a u Boriku se nastavlja od 19 časova, kada počinje muzički program, predstavljanje nacionalnih kuhinja, prezentacija narodnih nošnji i raznih rukotvorina nacionalnih manjina. Imamo predviđen i oficijelni program u trajanju od sat vremena, a nakon toga ista ta udruženja će posjetioce uveseljavati još sat vremena, kaže Deket.

Ukrajinci, Slovaci, Poljaci, Česi, Italijani, Romi samo su neki od oko deset nacionalnih manjina koje žive u Prnjavoru, koga još zovu i Mala Evropa. U organizacionom odboru Festivala je i predsjednica udruženja Romska djevojka iz Prnjavora, Snježana Mirković koja je pozvala sve sugrađane da dođu na Festival i upoznaju se sa kulturom i tradicijom nacionalnih manjina.

-Ove godine biće dosta nacionalnih manjina i ovo je dobra prilika da se naši sugrađani upoznaju sa našom kulturom i tradicijom. Pored toga što želimo da promovišemo kulturu nacionalnih manjina, želimo i da ju sačuvamo od zaborava. Opština Prnjavor je poznata po ovom Festivalu, velikom broju nacionalnih manjina, i jednistveni smo i poznati kao Mala Evropa, tako da očekujemo i goste sa strane, i svi su dobrodošli, kaže Mirkovićeva.

Generalni pokrovitelj Festivala nacionalnih manjina je opština Prnjavor.

(prnjavorlive.info)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here