Prnjavor: Horska pjesma čuva tradiciju

0
640

Suština horskog pjevanja je čuvanje tradicije i njegovanje duhovnog i kulturnog života, svega što oplemenjuje čovjeka i društvo, ističe dirigent Srpskog crkvenog pjevačkog društva “Sveti Georgije” iz Prnjavora jerej Radislav Nunić.

On je, nakon sinoćnjeg koncerta horske muzike u Prnjavoru, izjavio Srni da horska muzika predstavlja zajedničko djelo koje obogaćuje život svih koji učestvuju u njenom stvaranju.

“Ova manifestacija, čiji je cilj afirmacija horske muzike, već treću godinu okuplja horove iz Prnjavora i iz drugih sredina. Ove godine smo imali gostujući hor iz Kozarske Dubice”, kaže jerej Nunić.

Dirigent Srpskog pjevačkog društva “Višnjić” iz Kozarske Dubice Igor Ćibić istakao je da ovo društvo već nekoliko godina unazad dobro sarađuje sa horom “Sveti Georgije” iz Prnjavora.

“Lijepa saradnja i međusobne posjete rezultirali su i našim nastupima na horskim svečanostima u Prnjavoru. Za ovu priliku smo pripremili šarolik repertoar i izveli po nekoliko duhovnih i svetovnih kompozicija”, pojasnio je Ćibić.

Na koncertu su nastupili i Gradski hor Doma kulture Prnjavor, hor Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Konstantin Babić” Prnjavor i Dječiji hor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Prnjavor.

Srpsko crkveno pjevačko društvo “Sveti Georgije” u Prnjavoru osnovano je 2011. godine. Okuplja oko 40 članova, od kojih 30 aktivnih koji čine mješoviti horski sastav.

Društvo će sutra obilježiti i dan svog molitvenog zastupnika Svetog Jovana Zlatoustog.

(Srna)

PODIJELI