Prnjavor: I dalje dobra potražnja za rasadom, kiša produžila sadnju

0
1651

I dok uveliko traju radovi na rekonstrukciji ulice Vida Nježića u Prnjavoru, prodavac na pijaci koja se nalazi u ovom dijelu Prnajvora, Savo Miladinović, strpljivo čeka nove mušterije. Njegov štand je prepun raznobojnog cvijeća i rasada povrća, a kako kaže, zbog dugotrajnih kiša, kupovina rasade paradajiza, paprike, krastavaca, lubenica i drugih biljaka je i dalje aktuelna, iako je već kraj juna.

“Najviše se od cvijeća kupuju ledenjaci, petonije surfinije, a od povrća paprike, krastavci dinje, razne vrste paradajiza”- priča Miladinović.

Cijene rasadnog materijala nisu poskupjele i one su i dalje primamljive za prnjavorčane.

“Paradajiz pikirani u čašici košta pola marke, lubenice marka, krastavci i dinje takođe marka, paprike pet za marku, u stirpoporu. Što se tiče cvijeća, najskuplje su mi sandovile, 15 KM, sufrinije su 1 KM, ledenjaci 0,50 KM.

Miladinović kaže da se i rasadi lubenice dosta kupuju, jer kod mnogih poljoprivrednih proizvođača nije uspjela prva ruka.

“Takođe imam i začinskog bilja, origano, majčinu dušicu, mentu, bosiljak… Njihove cijene se kreću oko dvije marke po čaši- lavanda, ruzmarin, kopar, peršun, celer i druge začinske biljke”. priča naš sagovornik.

 

I tako, dok čeka završetak rekonstrukcije ulice Vida Nježića, prodavac Savo na svom bogatom štandu, na kome bi mu mnogi pozavidjeli, strpljivo dočekuje kupce, objašnjava im koje je cvijeće najotpornije, koliko koje košta i kako se koje zove, kako se gaji i čuva, a onima pravim ljubiteljima cvijeća i poljoprivrednicima kojima je neophodan dobar rasadni materijal za njihove bašte, ne smeta ni buka mašina koje polako, rekonstrukciju ulice pored mnogima poznatije kao ulice pored buvlje pijace, privode kraju. Marijan Popadić prnjavorlive.info

 

PODIJELI