Prnjavor: Isplaćena podsticajna sredstva za poljoprivredne proizvođače

0
296

Opština Prnjavor odobrila je isplatu podsticajnih sredstava za sve one poljoprivrednike sa teritorije opštine Prnjavor, koji su aplicirali za podsticaje. Za tu namjenu obezbjeđena su novčana sredstva od preko 372.000 KM obezbjeđenih u okviru Programa za unaprijeđenje poljoprivredne proizvodnje u 2020.godini.

Za 494 poljoprivredna proizvođača obezbjeđenja su prava na podsticajna sredstva po zahtjevima u 2020.godini. Kako ističu iz opštinskog odjeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u ovoj godini je najviše podneseno zahtjeva za muzna grla i to 188 , zatim slijedi ovčarstvo i to 68 zahtjeva dok iza toga slijede podsticaji za tovnu junad i to 26 zahtjeva.

Iz ovog odjeljena navode da su u ovog godini povećani maksimalni iznosi koje jedno poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti u tekućoj godini. Kako ističu u ranijem periodu taj je iznosi bio 1967 KM dok se sada taj iznos kreće do 2884 KM.

Opštinsko rukovodstvo navodi da se tokom četiri godine podsticaji redovno isplaćuju. Navode da posebnu privilegiju prema novom pravilniku imaju gazdinstva mladih poljoprivrednika do 30.godina, za koje su podsticaji uvećani za deset posto.

Tokom 2020.godine komisija za podsticaje je razmatrala 560 zahtjeva za podsticaje. Iz komisije ističu da se 31 zahtjev odnosio na štetu počinjenu na usjevima i stočnom fondu.

PODIJELI