Prnjavor: Isplaćeni kompletni podsticaji poljoprivrednicima za ovu godinu

0
990

Posljednjeg radog dana stare godine isplaćeni su kompletni podsticaji prnjavorskim poljoprivrednicima za ovu godinu, u izosu od 266 hiljada 834 KM. Ovo je danas na konferenciji za novinare saopštio načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

– Za sve poljoprivredne proizvođače na području opštine Prnjavor koji su ostvarili uslove podsticaji su isplaćeni danas. Na ovaj način je prekinuta praksa dosadašnje vlasti koji su za prethodne četiri godine mandata podsticaje isplaćivali prvo svojim stranačkim kolegama, pa tek onda ostalim poljoprivrednim proizvođačima. Prekinuta je i praksa da se podsticaji prenose u narednu godinu. Za vrijeme mog prethodnog mandata praksa je bla da se podsticaji isplate u toku tekuće godine i takvu praksu nastavljamo i dalje – rekao je Tomaš.

Podsjetio je da je planom budžeta za ovu godinu bilo planirano 345 hiljada KM za podsticaje u poljoprivredu, ali je Odjeljenju za poljoprivredu bilo na raspolaganju 312 hiljada KM.

– Ako se od tog iznosa oduzme sve ono što je moralo biti isplaćeno preneseno iz 2015. godine, kao što su hemijske analize plodnosti zemljišta i vještačko osjemenjivanje krava, što je bilo ukupno 60 hiljada KM, Odjeljenju je ostalo 250 hiljada KM, ali smo mi realokacijama uspjeli obezbijediti 16 hiljada da isplatimo nešto više od 266 hiljada KM – pojasnio je Tomaš.

To što je, dodaje, prethodna vlast planirala za podsticaje za 2016. godinu nije bilo dovoljno da se podsticaji isplate u stoodstotnom iznosu, nego su isplaćeni 65,58 odsto.

– Znajući tu činjenicu insistirao sam da se prilikom usvajanja budžeta ta stavka poveća i ona je sada za 2017. godinu 400 hiljada KM. Jedan korak jeste da na vrijeme isplaćujemo podsticaje, a drugi je da već u sljedećoj godini ova skupštinska većina i vlast obezbijede veće podsticaje nego što su bili u prethodnom periodu – rekao je načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

TV K3

PODIJELI