Prnjavor- Ljetna škola ukrajinskog jezika

0
527

U Ukrajinskoj grkokatoličkoj crkvi “Preobraženja Gospodnjeg” u Prnjavoru, od 25. jula počinje ljetni kamp za djecu od 7 do 12 godina, koja će tokom boravka u ovom duhovnom centru imati priliku da saznaju nešto više o ukrajinskom jeziku, ukrajinskoj grkokatoličkoj religiji, istoriji, geografiji i tradiciji ovog naroda.

Cilj kampa je da se probudi ljubav prema Ukrajini i svemu što ovaj duhovni centar čuva, kazao je Orel Zakaljuk, starješina hrama “Preobraženja Gospodnjeg”  u Prnjavoru.

“Za nas kao manjinu je  veoma bitno da radimo sa mladima, jer imamo običaj reći da su mladi budućnost naše crkve i koliko truda ulažemo, toliko u budućnosti možemo očekivati da naša crkva i narod na ovim prostorima ima budućnost” kazao je Zakaljuk za Radio Prnjavor.

Planirano je da u ljetnom kapu učestvuju djeca od 7 do 12 godina sa područja cijelog vikarijata RS, odnosno BiH.

Nakon ljetnog kampa, planirana je i škola za djecu od 12 godina i starije polaznike, koja nosi naziv “Ukrajinska ljetna škola Andrej Šepticki”.

“To su djeca koja su već prošla pomenuti ljetni kamp i koja su već naučila o osnovama naše kulture i tradicije, a obzirom da škola traje duže, trudimo se da upriličimo i izlete i druge aktivnosti kako bi im boravak u Prnjavoru učinili što zanimljivijim” kazao je Zakaljuk.

Završetak ljetne škole biće upriličen za Preobraženje, kada se ujedno proslavlja i slava hrama, a druženje će biti okončano završnim koncertom. /Marijan Popadić-Radio Prnjavor

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here