PRNJAVOR- MALEŠEVIĆ: OČUVATI SRPSKI JEZIK I PISMO

0
997

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je večeras u Prnjavoru da bi kroz nastavni proces u osnovnim i srednjim školama trebalo posvetiti dužnu pažnju očuvanju srpskog jezika i srpskog pisma, odnosno ćirilice.Malešević, koji je prisustvovao druženju prosvjetnih radnika povodom školske slave – Svetog Save, čiji je organizator drugu godinu zaredom opština Prnjavor, naglasio je da je na prosvjetnim radnicima veliki i težak zadatak da učenicima što je moguće više vrate ljubav prema knjizi i čitanju.

“Mi ćemo u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Srbije nastojati da se što više zajedničkih projekata kreiraju i plasiraju na ovim prostorima kako bi se sačuvali srpski jezik i posebno, pismo, koje se u javnom životu sve manje koristi”, rekao je Malešević.

Prosvjetni radnici osam osnovnih škola, tri srednje i Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje iz Prnjavora obilježili su večeras školsku slavu Svetog Savu.

Domaćin skupa bio je predsjednik Aktiva direktora škola opštine Prnjavor Branislav Vračević, koji je i direktor Osnovne škole “Sveti Sava” u Smrtićima, jedine na teritoriji opštine koja nosi naziv srpskog prosvetitelja.

“Nastojimo da tradiciju obilježavanja slave, koja potiče iz vremena našeg prvog svetitelja i prosvetitelja, održimo, da je svake godine obogatimo novim sadržajima”, rekao je Vračević.

On je podsjetio da se 27. januar svečano obilježava u svim školama.

“U jednom broju škola danas su održane svetosavske priredbe, a u drugima će sutra. Veći broj naših učenika recituje o Svetom Savi u crkvama, čime dajemo dodatni doprinos obilježavanju ovog praznika”, podsjetio je Vračević.

Načelnik opštine Darko Tomaš kaže da je ideja zajedničke proslave školske slave bila da se prosvjetni radnici iz svih osnovnih, srednjih škola i muzičke škole okupe na jednom mjestu.

“Do nas koji radimo u opštinskoj upravi je da pomognemo da školska infrastruktura izgleda pristojno, da zadovolji sve potrebe đaka. Uvjeren sam da ćemo u tome imati podršku i resornog ministarstva u Vladi Republike Srpske, kao što je to bio slučaj i u prošloj godini”, rekao je Tomaš.

On je istakao da školstvu i mladim ljudima treba dati veći značaj.

Obilježavanje Savindana u Prnjavoru biće nastavljeno sutra Svetosavskom zabavom humanitarnog karaktera, koju organizuje Kolo srpskih sestara, kao i tradicionalnom zabavom u mjesnoj zajednici Grabik Ilova.

SRNA

PODIJELI