PRNJAVOR: Miloš Brković prvi doplivao do Časnog krsta (FOTO)

0
301

Za Časni krst danas se plivalo i u rijeci Ukrini, u mjestu Palačkovci kod Prnjavora. Miloš Brković prvi je stigao do Časnog krsta. Prvi put nakon 1956. godine od crkve svetog Vasilija Ostroškog u Palačkovcima, organizovana je i bogojavljenska litija do mjesta gdje se plivalo za Časni krst.

Deset najhrabrijih i jedna dama plivali su za bogojavljenski Časni krst na rijeci Ukrini u Prnjavoru. Za čast i tradiciju i sa vjerom u Boga devet godina, koliko se plivanje i organizuje, pliva i Miloš Brković koji je po prvi put doplivao do bogojavljenskog Časnog krsta.

“Učestvujem od 2013. godine, prvi put osvajam Časni krst, prvenstveno želim da se zahvalim ocu Mići Gojkoviću na organizaciji, i svim momcima i gospođi koja je učestvovala. Ovo je velika čast, ali je najvažnije učestvovati u održavanju tradicije i naših običaja”, rekao je Miloš Brković.

Bogojavljenje je veliki praznik koji slave sve crkve Hristove i dan od posebnog značaja, a prvi put nakon više od pola vijeka od crkve svetog Vasilija Ostroškog u Palačkovcima, oraganizovana je i bogojavljenska litija do rijeke Ukrine koja je prethodila plivanju za Časni krst.

Mićo Gojković protonamjesnik parohije palačkovačke osvještao je rijeku Ukrinu i dao blagoslov svim hrabrim plivačima.

Uz hrabre plivače i ove godine bio je i načelnik Prnjavora Darko Tomaš koji je istakao da je ovo jedna od najljepših manifestacija.

Pobjednik Miloš Brković je kao nagradu dobio osvještanu ikonu i krst dar pravoslavne parohije palačkovačke, koja je organizator događaja, kao i dukat, poklon opštine Prnjavor.

Za časni krst na Ukrini na kupalištu Mitrića mlin pliva se od 2013. godine, s tim da je 2015. godine plivanje bilo odgođeno, zbog naglog porasta vodostaja rijeke Ukrine.

TV K3 (Foto: Aleksandar Atić)

PODIJELI