Prnjavor –  MILUNOVIĆ: ZAKONSKIM RJEŠENjIMA POBOLjŠAVA SE POLOŽAJ RATNIH INVALIDA

0
393

Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo nastoje da mnogim zakonskim rješenjima od odbrambeno – otadžbinskog rata do danas poboljšaju položaj 31. 834 ratna vojna invalida u Republici Srpskoj, rekao je danas u Prnjavoru ministar rada i boračko – invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.
On je prisustvujući obilježavanju Dana ratnih vojnih invalida u organizaciji Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske rekao da su invalidi jedna od najosjetljivijih kategorija u svakom društvu.


“Naši prostori su imali nesreću jednog dugotrajnog rata tako da mi imamo dodatno veliki broj invalida, ratnih vojnih invalida, prema kojima društvo treba da vodi posebnu brigu jer je država ta koja ih je mobilisala i uputila u rat, vršili su vojne dužnosti i tako je ta invalidnost i nastala. To se kod nas ovdje i dešava” , rekao je Milunović.
On kaže da se od rata do danas ministarstvo zajedno sa organizacijama proisteklim iz odbrambeno – otadžbinskog rata kao što su Savez organizacija udruženja ratnih vojnih invalida, Udruženje amputiraca i Odbor RVI iz Boračke organizacije trudi da položaj ratnih vojnih invalida poboljša.
“Mnogim zakonskim rješenjima došlo je do poboljšanja i nastojali smo da svaki put učinimo korak naprijed. Ratni vojni invalidi, pogotovo viših kategorija, dobili su poslednjim zakonom veći nivo zaštite” , naglasio je ministar Milunović.
On je podsjetio da su ratni vojni invalidi u Republici Srpskoj svrstani u 10 kategorija, a da ih ukupno u evidenciji sada ima 31. 834.
“Najveći broj je invalida nižih kategorija, pogotovo zadnje četiri kategorije – sedma, osma, deveta i deseta, koje čine duplo veći broj invalida nego što je to prvih šest kategorija. U poslednje vrijeme smo učinili da najteži vojni invalidi, amputirci i paraplegičari imaju obezbjeđenu banjsku rehabilitaciju svake godine, što prethodnih godina nije bilo” , rekao je Milunović.
Milunović je dodao da je najtežim ratnim invalidima koji su izgubili radnu sposobnost po osnovu ranjavanja, povređivanja, ozleđivanja ili bolesti koja je nastala tokom vršenja vojne dužnosti obezbijeđeno pravo na penziju i oni je ostvaruju bez obzira na to da li su imali ijedan dan radnog staža.
“Niz drugih povlastica smo činili i radili zajedno sa organizacijom, otklanjanje arhitektonskih barijera, povlastice za parking, u poslednje vrijeme otvaranjem auto-puta omogućeno je da više kategorije invalida budu oslobođene plaćanja putarine” , kaže on.
Ministar Milunović je podsjetio i da je u nekoliko poslednjih godina invalidnina procentualno stalno malo rasla i istakao da će se društvo i ubuduće starati i truditi da se položaj ratnih vojnih invalida poboljša, naročito onih kojima je potrebna tuđa njega i pomoć.
Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac kaže da će prema resornom ministarstvu biti upućena inicijativa da se ovaj dan uvrsti u kalendar obilježavanja važnih datuma u Republici Srpskoj.
On je podsjetio da je 10. septembar kao Dan ratnih vojnih invalida Republike Srpske ustanovljen 2017. godine jednoglasnom odlukom na Skupštini ovog Saveza, a da su do tada ratni vojni invalidi obilježavali 3. decembar.
“Ne sporimo da taj datum treba obilježavati, ali nekako se nismo pronašli u tom datumu jer je to međunarodni dan svih invalidnih lica. Ratni vojni invalidi su kategorija koja zaslužuje da ima svoj dan” , rekao je Vrhovac.
On kaže da se ovaj dan zajednički obilježava u nekoliko Udruženja ratnih vojnih invalida.
“To je jedan dan kada se oda počast poginulim borcima i umrlim ratnim vojnim invalidima, polože se vijenci i to trebamo omasoviti, da što veći broj ljudi bude prisutan jer je to vid poštovanja prema ratnim vojnim invalidima koji su dali dijelove tijela za stvaranje Republike Srpske” , rekao je Vrhovac. /Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here