PRNjAVOR: MINISTAR PROSVJETE DONIRAO RAČUNAR GRADSKOJ BIBLIOTECI

0
278

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević uručio je sinoć računar sa pratećom opremom Gradskoj biblioteci u Prnjavoru.

Malešević je rekao da je u ranijem razgovoru sa direktorom biblioteke dobio informaciju da je stanje sa informatičkom opremom u ovoj ustanovi loše, zbog čega je Ministarstvo odlučilo da donira računar.

“Nadam se da će ovaj računar pomoći u poslovanju, jer u biblioteci ima oko 40.000 naslova, koje treba unijeti u bazu podataka. Nastojaćemo u narednom periodu da pronađemo još načina da dodatno opremimo bibiloteku računarima”, naveo je Malešević.

On je naglasio da će zaposlenima na ovaj način biti olakšan i pristup interenetu za razmjenu knjiga, a kako ima dosta članova dječijeg uzrasta poslužiće i za pronalaženje sadržaja interesantnih ovom uzrastu.

Vršilac dužnosti direktora Gradske biblioteke u Prnjavoru Dragana Marinković rekla je da će donirana oprema pospješiti svakodnevni rad, a biće i uvedena elektronska evidencija knjiga u posjedu bibilioteke.

“Ova oprema će biti od koristi i korisnicima koji u našoj čitaonici svakodnevno uče. Imamo studente i profesore koji tu spremaju svoje radove, pa će im računar olakšati pristup internetu, spiskovima knjiga koje posjedujemo i svim inforacijama koje su im potrebne”, rekla je Marinkovićeva.

Ona je uputila poziv svim zainteresovanim sugrađanima da se učlane u biblioteku, a one koji posjeduju knjige koje im ne trebaju da ih doniraju ovoj ustanovi, koja trenutno ima oko 600 članova.

Malešević je večeres prisustvovao i koncertu u Osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi “Konstantin Babić” u Prnjavoru, na kojem je promovisan gudački kvartet, te izrazio zadovoljstvo što škola proširuje svoj program.

“Početni program sigurno ne zadovoljava potrebe svih učenika i talenata sa ovog područja zbog čega treba tragati za novim talentima. Jednog dana nadam se da će u Prnjavoru biti istinski orkestar, sastavljen od više muzičara”, izjavio je Malešević.

On je rekao da Muzička škola za svoje postojanje ima opravdanje samo ako talente koje pronađe u osnovnim školama, na audicijama dovedu u ovu ustanovu, prenesu im znanje kako bi bili istinski majstori na određenim instrumentima.

Malešević je izrazio zadovoljstvo što se za protekle četiri godine uspjelo u realizaciji otvaranja Srednje muzičke škole u Prnjavoru, ali i niže Muzičke škole u Laktašima.

Direktor škole Đorđe Kovačević istakao je da resorno ministarstvo ima razumijevanja za umjetnost i kulturu.

Prema njegovim riječima, umjetnost je uvijek bila, na neki način, zapostavljena u društvo, ali se sada taj trend mijenja, jer dolazi mladi kadar.

“Djeca imaju veliko interesovanje, roditelji sve više podržavaju djecu u njihovom radu, a ministarstvo je to primjetilo i podržalo. Očekujemo i u narednom periodu podršku potrebnu za dalji razvoj, da učenici imaju razvojni put od osnovnog, srednjeg, a kasnije i visokog obrazovanja”, rekao je Kovačević.

On je podsjetio da je u Muzičku školu u Prnjavoru upisana druga generacija srednjoškolaca, a od ove školske godine radi se na proširenju gudačkog odsjeka.

“Do sada smo imali violine, a da bi jedna srednja škola funkcionisala na najbolji način potrebno je da ima kompletan gudački sastav. Nastojaćemo da ove godine proširimo gudače na odsjek viole i violončela” , izjavio je Kovačević.

Kovačević je podsjetio da Muzička škola godišnje održi više od 20 koncerata, a u ovoj školskoj godini ima 205 učenika od pripremnog razreda do srednje škole.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here