UVODNI SASTANAK POVODOM PROJEKTA „PROMOCIJA EDUKATIVNIH SADRŽAJA  O NACIONALNIM MANJINAMA U OSNOVNOŠKOLSKOM OBRAZOVANJU”

0
431

U sali Skupštine opštine Prnjavor 29.10.2018. godine održan je uvodni sastanak povodom implementacije projekta „Promocija edukativnih sadržaja o nacionalnim manjinama u osnovnoškolskom obrazovanju“. Na sastanku su prisustvovali osim načelnika Darka Tomaša i drugih predstavnika opštine, takođe i predstavnici svih osnovnih škola opštine Prnjavor, Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske, kao i predstavnici svih organizacija nacionalnih manjina koje djeluju na području opštine Prnjavor.

Za organizovanje i realizaciju projekta „Promocija edukativnih sadržaja o nacionalnim manjinama u osnovnoškolskom obrazovanju“ postoji veoma značajna i jasna kulturna i edukativna potrebа, koju uslovljava specifičnost opštine Prnjavor.

Specifičnost koja čini da se opština Prnjavor razlikuje od drugih opština, jeste veliki broj pripadnika nacionalnih manjina koji žive u njoj. Na području opštine Prnjavor živi veliki broj pripadnika nacionalnih manjina, koji su iz istočne i centralne Evrope krajem 19. vijeka počeli naseljavati ovo područje. Krajem 19. vijeka na području opštine bilo je nastanjeno oko 20 različitih etničkih grupa, te je Prnjavor s pravom bio prozvan „Mala Evropa“ ili „Evropa u malom“, jer se odnosi na stvaralaštvo, kulturu i tradiciju nacionalnih manjina, a takav naziv je daleko prepoznatljiv i jasno asocira na pripadnike nacionalnih manjina. S obzirom na to, primarna ciljna grupa ovog projekta jesu učenici svih osnovnih škola sa područja opštine Prnjavor, kao i pripadnici nacionalnih manjina koji ovdje žive: Čeha, Italijana, Roma, Poljaka, Crnogoraca, Ukrajinaca i drugi..

Opšti cilj ovog projekta je promocija edukativnih sadržaja o pripadnicima nacionalnih manjina u redovnom osnovnoškolskom obrazovanju. Realizacija samog projekta definisana je kroz sljedeće konkretne ciljeve: očuvanje kulturnog identiteta, razvijanje i jačanje multukulturalnosti promocijom kulture i običaja, a kroz uvođenje aktivnosti pod nazivom „Takmičenje osnovnih škola opštine Prnjavor o poznavanju nacionalnih manjina u BiH“, a takođe promocija i veća vidljivost konkretnih akcija i rada Opštine Prnjavor u području promovisanja jezika i prisutnosti nacionalnih manjina.

Projekat je finansiran od strane Savjeta Evrope u saradnji sa Evropskom Unijom, uz učešće opštine Prnjavor u finasijskom i u organizacionom djelu. Opština Prnjavor je jedna od pet opština u BiH gdje se kroz projekte sprovodi implementacija krovnog projekta Savjeta Evrope pod nazivom „Jačanje zaštite nacionalnih manjina u BiH“.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here