Prnjavor: Muškarac mlađe životne dobi zaražen virusom korona

0
569

Na području opštine Prnjavor danas je potvrđen novi slučaj oboljenja od virusa korona, čime je ukupan broj pozitivnih lica na Kovid-19 povećan na 11, rekao je komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije Darko Tomaš.

– Radi se o licu muškog pola, mlađe životne dobi, koji  je prije dva dana iz lokalnog karantina u Sportskoj dvorani ”Sloga” prevezen u Univerzitetski klinički centar RS u Banjaluci, s obzirom da je imao povišenu tjelesnu temperaturu. Prije sedam dana testiran je, i bio je negativan, ali ponovnim testiranjem saznali smo jutros da je nalaz pozitivan, rekao je Tomaš na konferenciji za novinare.

Tomaš ističe da je 11 Prnjavorčana pozitivno na virus korona, ali i da je pet naših sugrađana izliječeno.

-Od preostalih šestoro pozitivnih lica, četiri nemaju simptoma oboljenja i nalaze se u karantinu u Studentskom centru `Nikola Tesla` u Banjaluci, a dva lica su u UKC Banjaluka”, pojasnio je Tomaš.

Tomaš naglašava da je juče Republički štab za vanredne situacije donio zaključak o zabrani kretanja u dane Vaskrsa na teritoriji cijele Republike Srpske, od petka u 15:00 časova do subote u 05:00 časova i od subote u 15:00 časova do ponedjeljka u 05:00 časova.

-Ostaje i dalje na snazi naredba o zabrani kretanja lica van mjesta prebivališta od subote u 12:00 do nedjelje u 18:00 časova. Naredba o regulisanju rada trgovninskih, ugostiteljskih i drugih objekata ostaje neporomijenjena, ali je naša preporuka i sugestija privrednim subjektima da radno vrijeme usklade sa zaključkom o zabrani kretanja u dane Vaskrsa, kaže Tomaš.

Ističe da se u narednim danima očekuje dolazak oko šezdesetak stanovnika opštine Prnjavor koji su izrazili želju da se vrate u Prnjavor iz Austrije, većina iz pokrajine Tirol.

-Mi smo Republičkom štabu za vanredne situacije poslali saglasnost lokalne vlasti da prihvati sve građane naše opštine  iz Austrije, ali javljaju nam se i iz Njemačke i nekih drugih zemalja. Pravila važe jednaka za sve. Sve prijavljenje grupe će biti dovezene, organizovaćemo prevoz i oni će biti smješteni u lokalne karantine 14 dana, od sedmog do desetog dana biće testirani i prema preporuci epidemiologa biće odlučeno o daljem postupanju, kaže Tomaš.

Prema podacima Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prnjavor, pod zdravstvenim nadzorom nalazi se još 75 lica, dok je 1173 izašlo iz nadzora.

Opštinska komunalna policija juče je kontrolisala 22 osobe u kućnoj izolaciji, pri čemu nije zabilježeno kršenje propisanih mjera. Pripadnici Policijske stanice Prnjavor ističu da su svi građani poštovali mjere zabrane kretanja.

Tomaš je ponovio apel stanovništvu da poštuju propisane mjere kako bi spriječili mogućnost daljeg širenja virusa i povećanje broja oboljelih lica, ali i u ime  Opštinskog štaba za vanredne situacije čestitao predstojeće vaskršnje praznike svim pravoslavnim vjernicima.

/prnjavorlive.info/J.Tošić/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here