PRNJAVOR: Nacionalnim manjinama oko 40.000 KM za projekte iz kulture

0
445

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević istakao je da Vlada Srpske svake godine za nacionalne manjine izdvaja određena sredstva za projekte iz kulture, a ove godine to će biti oko 40.000 KM.

Malešević je sinoć u Prnjavoru na zabavi nacionalnih manjina rekao da su sve nacionalne manjine koje žive na području Republike Srpske veliko bogatstvo, jer se preko njih može upoznati kultura drugih naroda.

“Danas preko tih nacionalnih manjina uspostavljamo saradnju sa određenim državama, sa Ukrajinom, Poljskom, Češkom, Slovačkom. Koliko znam ovdje ima i Rusina, Italijana i slično. To je bogatstvo jednog društva, pa nadam se i Republike Srpske”, naveo je Malešević.

On je naglasio da je na području opštine Prnjavor, koja je odranije poznata kao “Mala Evropa” zbog velikog broja nacionalnih manjina koje ovdje žive, uvijek bio sklad, razumijevanje i saradnja između nacionalnih manjina i srpskog stanovništva i izrazio nadu da će tako ostati i ubuduće.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover kaže da će zabava nacionalnih manjina u Prnjavoru, koja je pod ovim nazivom održana po prvi put, preći u tradiciju, kao projekat koji je nadovezan na nekadašnje zabave naroda i narodnosti čiji je cilj, prije svega, druženje.

Podsjetio je da je ovo projekat koji Savez nacionalnih manjina Republike Srpske i Savez nacionalnih manjina opštine Prnjavor organizuju u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvom za ljudska prava BiH i opštinom Prnjavor.

Zabavi je prisustvovao načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš koji je rekao da je ova opština uvijek podržavala aktivnosti svih udruženja i vrsta organizovanja nacionalnih manjina i izrazio uvjerenje da će u narednim godinama ta saradnja biti na višem nivou.

Tomaš je naglasio da je potrebno jedinstvo i dobar odnos svih koji žive u lokalnoj zajednici, jer se samo tako može napraviti korak više ka novom razvoju opštine Prnjavor, kao i stvaranju još boljih odnosa sa nacionalnim manjinama.

Zabavi nacionalnih manjina u Prnjavoru prisustvovao je i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here