Prnjavor: Nastavak projekta “Mladi kao snaga promjene u svojim zajednicama”

0
413
Projekat „Mladi kao snaga promjene u svojim zajednicama“ održava se danas u Skupštinskoj sali u Prnjavoru. Organizator je IN fondacija, fondacija za unapređenje socijalne inkluzije djece i omladine u BiH, a cilj je da mladi što više budu uključeni u rješavanje važnih problema u lokalnim zajednicama u kojima žive.

„Mladi kao snaga promjene u svojim zajednicama“ naziv je projekta koji se uspješno provodi u opštini Prnjavor i Čelinac.

Mladi srednjoškolci kroz ovaj vid projekta imaju priliku da nauče kako i na koji način oni mogu da doprinesu poboljšanju položaja mladih u lokalnim zajednicama. U ovoj fazi projekta organizovane su tri fokus grupe, za predstavnike institucija, za mlade, kao i za odrasle, kroz koje se provlače tri glavna pitanja.

Iz IN fondacije kažu da su mladi u današnjem društvu veoma pasivni, te da je mali broj onih koji aktivno učestvuju u društvenim organizacijama. Cilj je da se te stvari promijene i da se mladi podstaknu na aktivno učešće u lokalnim zajednicama. Kroz seminare ovakvog tipa primjetili su veliku zainteresovanost prijavljenih srednjoškolaca za učenje aktivizam.

U planu su i izrade samostalnih projekta za polaznike seminara.

Mladi su složni da je potrebna samo podrška odraslih kako bi im bila vjetar u leđa da i oni budu korisni u zajednicama u kojim borave.

Za deset projekata koje će mladi izraditi obezbijeđen je novčani fond od 7.500 KM, tj. po 750 KM po projektu. Što je dobar vid stimulacije za rješenje društvenih problema sa fokusom na mlade. /TV K3/.

 

PODIJELI