Prnjavor: Natalitet i dalje opada

0
1269

 

Opština Prnjavor već nekoliko godina ima izrazito nisku stopu prirodnog priraštaja, a prema podacima opštinske administracije, za proteklih pet godina najviše beba – 333 rođeno je 2011. godine, dok je prošle godine bilo čak 60 novorođenčadi manje.
Kao mjeru za prevazilaženje trenutne nepovoljne demografske situacije u opštini Prnjavor iz budžeta se svake godine izdvaja dio sredstava za jednokratnu novčanu pomoć za treće i svako naredno novorođeno dijete, a ove godine za te namjene predviđeno je 20.000 KM.

Održavanje „Konferencije beba“ jedan je od načina ukazivanja na ovu negativnu pojavu ne samo u Prnjavoru već i u Republici Srpskoj, i, istovremeno, pokušaj da se pruži puna podrška mladim ljudima prilikom zasnivanja porodice.

Ova manifestacija, koju opština Prnjavor organizuje sedmu godinu, u saradnji sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta Republike Srpske, biće održana u nedjelju, 5. jula, na gradskom trgu sa početkom u 19.00 časova.

Kao i ranijih godina predviđen je izbor tročlanog Predsjedništva beba, takmičenje tata u presvlačenju pelena i takmičenje beba u puzanju. srna.

PODIJELI