Prnjavor: Obezbijeđeni plastenici za 20 porodica

0
367

U Centru za kulturu Prnjavor danas je organizovano potpisivanje ugovora sa korisnicima za dodjelu plastenika. Radi se o 20 plastenika površine 100 metara kvadratnih, za korisnike u okviru projekta Ekonomskog osnaživanja materijalno ugroženih osoba i mladih.

Samir Zec iz Lišnje jedan je od budućih korisnika plastenika, a planira proizvodnju paprike, paradajiza i krastvaca.  “Zahvalio bih se organizaciji Muslim Aid i gradu Prnjavoru što su nam obezbijedili ove plastenike, jer će to mnogo značiti. Bavio sam se proizvodnjom povrća i prije, ali nisma imao plastenik, pa sad osim za vlastite potrebe, mozda bude nešto i za prodaju, vidjećemo. Imamo danas i obuku ovdje pa ćemo steći i nova znanja i iskustva”, kazao je Zec.

Načelnik odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Mišo Vujić, istakao je da se projekat implementira u saradnji sa nevladinom organizacijom Muslim Aid Association Sarajevo.

“Osnovni paket plastenika sadrži plastenik površine 100 metara kvadratnih, sa komplet opremom, sistemom za navodnjavanje, PVC konstrukcijom, folije i sjemenski, odnosno sadni materijal, kao i montaža plastenika na imanju korisnika” kazao je Vujuć.

Osnovna cijena jednog plastenika je 3.150 KM od čega grad Prnjavor sufinansira nabavku plastenika sa 40 odsto (1.260 KM) po jednom korisniku, odnosno 25.200 KM za 20 korisnika. Ostatak sredstava, u visini od 40 odsto obezbijedila je ogranizacija Muslim Aid, dok ostalih 20 odsto sredstava finansiraju krajnji korisnici.

Vujić je istakao da je Grad  Prnjavor sredstva za ove namjene planirao budžetom, odnosno programom za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, te da je u tekućoj godini ukupno za podsticaje planirano 550.000 KM.

Armin Zlatić, koordinator projekta ispred organizacije Muslim Aid Association kazao je da je zajedno sa predstavnicima grada Prnjavor, nakon raspisivanja Javnog poziva, uradio selekciju korisnika, odnosno prijavljernih lica koji su aplicirali na poziv, te da je na osnovu socijalno – materijalnog statusa, izabrano 20 korisnika sa kojima je danas potpisan ugovor za dodjelu plastenika.

“Održali smo i jednu edukaciju gdje su prisutni mogli da teoretski nauče osnove plasteničkog uzgoja i proizvodnje, bilo je ogovora o održavanju rasada, prihrani, zaštiti i tako dalje. Uslovi za izbor kandidazta bili su da su nezaposleni, da su iz reda višečlanih porodica, da su roditelji djece sa posebnim potrebama i još neki kriterijumi koji su navedeni u pozivu” kazao je  Zlatić i dodao da je u proteklih nekoliko godina implenetiran projekat u preko osamdeset opština širom BiH.

U 2019. godini, tadašnja opština Prnjavor je, takođe u saradnji sa Muslim Aid organizacijom iz Sarajeva, implementirala ovakav projekat i tom prilikom je takođe obezbijeđeno 20 plastenika. Marijan Popadić

 

 

PODIJELI