Prnjavor: Obilježen Dan borca 4. juli

0
507

Poštujući tradiciju i značajne istorijske događaje, Opštinska organizacija SUBNOR-a Prnjavor danas je, u skladu sa mjerama i preporukama zbog epidemiološke situacije, obilježila 4. jul, Dan borca.

Tog 4. jula 1941. godine, prije tačno 79 godina, donijeta je odluka, odnosno Proglas sa pozivom na opšti ustanak i otpor protiv nacističkog okupatora.

Upravo na spomeniku kod “Pet lampi” i spomen kompleksu u gradskom parku delegacije SUBNOR-a, poštovaoci NOR-a i delagacija opštinskog resora za pitanje boraca položili su danas vijence u znak sjećanja na Dan borca. Vijenci su položeni i na spomenik borcima posljednjeg rata.

U opštini Prnjavor 10. jula biće obilježen i Dan oslobođenja Prnjavora u Drugom svjetskom ratu.

– SUBNOR ima još šest preživjelih boraca NOR-a koima će biti dodijeljena ruska medalja i nadam se da će lično prisustvovati ambasador Rusije u BiH – najavio je Rade Radonjić, predsjednik SUBNOR-a Prnjavor.

Opština Prnjavor u Drugom svjetskom ratu dala je četiri narodna heroja – Radu Vranješević, Stanka Vukašinovića, Novaka Pivaševića i Vida NJežića. Deseti juli je datum kada je 1943.godine grad oslobođen od njemačkog okupatora i do kraja Drugog svjetskog rata nije izgubio status slobodne teritorije.

(TV K3)

PODIJELI