Prnjavor: Obilježen međunarodni Dan porodice

0
455

U Prnjavoru je obilježen međunarodni dan porodice 15. maj koji su proglasile Ujedinjene nacije 1993. godine, a u svijetu se obilježava od 15. maja 1994. godine.

Predstavom za djecu, porodičnom šetnjom kroz glavnu ulicu i koncertom grupe “Deminutiv” u gradskom parku, obilježen je međunarodni dan porodice u Prnjavoru koji organizuje “Udruženje 4+”.

Predsjednik Udruženja, Danijela Knežević, kaže da je obilježavanje ovog dana u Prnjavoru prethodne godine bilo otkazano zbog pandemije koronavirusa a ranije je obilježavano kroz određene sportske manifestacije.

Kneževićeva je navela i da je osim porodičnih vrijednosti kao što su ljubav, sreća i tolerancija potrebno da se i viši nivoi vlasti uključe u sistemska rješenja poboljšanja životnog standarda porodica.

Očekuju kaže mnogo i od Nacrta zakona o majci kojim bi svaka majka za svako dijete do njegove 18. godine ili dok ne završi redovne studije dobijala odgovarajući materinski dodatak, u iznosu polovine prosječne plate u Srpskoj.

Ovo je i neki apel i poruka ljudima koji su na višim nivoima da je došlo vrijeme da se napravi jedno jedinstveno sistemsko rješenje koje će, i onim porodicama koje imaju jedno ali i više djece, poboljšati životni standard i tako im vratiti povjerenje u institucije Republike Srpske, kako bi ostali ovdje i radili na izgradnji naše zemlje a ne nečije tuđe. Nema nam opstanka u Republici Srpskoj ako ne dođe do nekog preporoda a mišljenja sam da je ovaj zakon prvi osnov da bi se krenulo u preporod RS u bilo kom pogledu”, izjavila je Knežević.

“Prnjavorsko “Udruženje 4+” okuplja trenutno 131 porodicu a svaki mjesec učlani se i po neka nova porodica”, istakla je Knežević.

Dodaje i da bi bilo poželjno da što više ljudi ima više djece jer smo svjedoci velikom padu nataliteta u Republici Srpskoj.

Odziv manifestaciji ove godine je mogao biti i bolji, kaže Knežević, ali je ipak zadovoljna i zahvalila svima koji su izdvojili vrijeme da uzmu učešće u obilježavanju. Nada se i da će narednih godina ovaj događaj biti masovniji.

TV K3

PODIJELI