Prnjavor: Obilježena peta godišnjica otkrivanja spomenika poginulim borcima (FOTO/VIDEO)

0
345
Na Dan Vojske Republike Srpske, Prnjavorčani se sjecaju svojih boraca, koji zivite položiše za otadžbinu i braneći svoje domove, porodice, narod.

U Spomen parku u Prnjavoru odata je pošta, služen parastos i položeni vijenci za 71 poginulog borca i civilne žtrve rata čija su imena uklesana na spomen obiježje u gradskom parku.

Polaganjem cijeća i vijenaca, porodice, prijatelji, saborci prisjetili su se najhrabrijih koji život dadoše za Republiku Srpsku. Radi se o 71 borcu i civilima grada Prnjavora, koji život izgubiše u posljednjem ratu. Čak 11 njih iz Prnjavora ni 24 godine nakon završetka rata nije nađeno. Nada Marić izgubila je muža i dva brata. Muževe posmrtne ostatke nikada nije našla, iako, kaže, zna, kada su ga zarobili mudžahedini, na dan pada Vozuće, i strahote koje su njenom suprugu učinili. Nada se sudskoj pravdi u procesu koji se vodi protiv Sakiba Mahmuljina, ali na osnovu dosadašnje prakse ne nada se pravičnoj osudi.

– Znamo dobro dan kada mu je glava odsječena, 17. septembar. Naši smo grobnicu u Gostoviću, ali do dan danas njega nismo našli. On groba nema, meni i mojoj djeci znači puno ovaj spomenik – kaže Nada Marić, supruga poginulog borca Marka Marića.

Na petu godišnjicu od otkrivanja spomenika u gradu Prnjavoru, njihovi najmiliji ni danas ne gube nadu, uz utjehu da se njihova žrtva ne zaboravlja.

– Izgubila sam supruga Nedeljka Jotića 27. maja na Pocjelovu, Vozuća na Ozrenu. Zarobljen je od strane mudžahedina, bilo je svakakvih priča da je strašno prošao Tragala sam za njim nepunih sedam godina, našla sam ga njegove kosti 2000. godine – priča Dobrinka Jotić, supruga poginulog borca Nedeljka, dodajući da je nezadovoljna rješavanjem problema porodica poginulih boraca, ali i time što niko nikada nije odgovarao za svirepo ubistvo njenog supruga.

Podsjećajući na 626 izgubljenih života, 23 još uvijek nestala borca, komadant prnjavorske brigade Vlado Živković podsjetio je i na dobrinos prnjavrskih boraca koji su prošli silna ratišta i izvojevali velike bitke poput Slavnije, proboja Koridora, oslobađanja Broda i Dervente, ratišta kod Doboja Teslića, Vučije planine, Bratunca, Novog Grada. Oko osam hiljada prnjavrskih boraca popunjavali su 124 jedinice…

– Kao komadant brigade mogu da kažem da su ov ovdje junaci. Njih 71 su živote položili za stvarannje Republike Srpske. Nama ostaje vječna obaveza da se svakog 12. maja okupimo ovdje poklonimo našim junacima, a ovo je i početak odavanja  počasti borcima na području opštine Prnjavor, jer sve i jedna mjesna zajednica ima spomen obilježje, ukupno 35 spomen obilježja – rekao je Vlado Živković, komadant Prnjavorske brigade.

Podsjeća da je u hram na Vučijaku centralno obilježje na kome su imena svh poginulih, ali da su u toku pripreme za igradnju centralnog spomen obiljeja u gradu Prnjavoru.

Vijence na spomen obilježje u gradskom parku danas su položili predstavnici Boračke organizacije, Mjesne BO, opštine, Policijske stanice, vijenac je položen i na spomenik žrtvama NOR-a, a svestenik Srpske pravoslavne crkve služio je parastos za stradale pripadnike Vojske Republike Srpske.

(TV K3)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here