Prnjavor obilježio Svjetski dan muzike: Koncerti na tri lokacije u gradu (Foto)

0
1124

U okviru obilježavanja Svjetskog dana muzike, 21.juna, danas je upriličen prigodan program na tri lokacije u Prnjavoru, u glavnoj Svetosavskoj ulici.

Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Konstantin Babić” organizovala je muzički program na platou ispred Unicredit banke. Program je trajao 45 minuta, a zvuci  različitih muzičkih žanrova oduševili su prolaznike.

Direktor škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Konstantin Babić”, Đorđe Kovačević ističe da obilježavanje Svjetskog dana muzike u Prnjavoru već postaje tradicija i dodaje da je ovo četvrta godina kako učenici Muzičke škole prigodnim programom proslavljaju ovaj, za njih, jako značajan dan.

-Svjetski dan muzike, na dan ljetnje ravnodnevnice, ustanovljen je prije 37 godina na inicijativu tadašnjeg francuskog ministra kulture Žaka Langa i od tada se muzika slavi u preko stotinu zemalja na svim kontinentima, a ja sam ponosan što i mi imamo priliku da predstavimo slobodu duha i umjetnosti kroz muziku. Upisali smo Prnjavor na listu svjetskih gradova koji obilježavaju Dan muzike, ističe Kovačević.

Profesor Nataša Kovačević kaže da je spontano sviranje za sugrađane ono što razlikuje današnji način predstavljanja učenika ove škole u odnosu na druge koncerte tokom godine.

“Na ostalim nastupima smo uvijek u dobro organizovanim uslovima, na takmičenjima i festivalima. Ovdje se učenici spontano uključuju u aktivnosti i muziku prezentuju na opušteniji način”, kaže Kovačevićeva.

Na današnjem koncertu predstavilo se dvadesetak učenika Muzičke škole koje su svojim dolaskom podržali polaznici predškolskih ustanova, štićenici Dnevnog centra “Neven”, rukovodstvo opštine, a pažnju su privukli i slučajnim prolaznicima koji su se zaustavljali da poslušaju klasične i savremene kompozicije.

Osim učenika Muzičke škole, Svjetski dan muzike obilježio je i podržao Radio Prnjavor. U organizaciji Radio Prnjavora na dvije lokacije u Svetosavskoj ulici priređeni su jednočasovni koncerti. Nemanja Kajtez i njegov kolega muzičar Dragan Mrđa prigodnim muzičkim programom uveseljavali su prolaznike, kao i Damjan Kovačević i Đorđe Đurđević.

Svjetski dan muzike prvi put je obilježen 1982. godine, a pokretač ovog događaja bilo je Ministarstvo za kulturu Francuske. Ideja ove manifestacije je da se muzičarima pruži sloboda i prostor da iskažu svoje umijeće, a nema bolje prilike nego na otvorenom prostoru, u šta su se danas uvjerili i mnogobrojni građani Prnjavora.

(prnjavorlive.info/J.T.)

PODIJELI