PRNJAVOR: Od danas pušten u funkciju sistem video-nadzora

0
560

U Prnjavoru je danas zvanično pušten u funkciju sistem video-nadzora sa 46 kamera postavljenih na teritoriji opštine. Tim povodom Prnjavor je posjetio ministar unutrašnjih poslova, Dragan Lukač koji se sastao na načelnikom opštine, Darkom Tomašem. Ukupna vrijednost projekta je 300.000 KM, a finasirali su ga Opština Prnjavor i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.

пројектан су финансирали Општина Прњавор и Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу.

Ministar je izjavio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) izvršiti analizu ostalih pravaca na području Prnjavora, te u skladu s tim postaviti dodatne kamere.

“Ovo je 52. opština od 64 u Republici Srpskoj gdje je Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa lokalnim zajednicama uspostavilo video-nadzor, što se pokazalo veoma uspješno u zaštiti građana i njihove imovine. U pojedinim lokalnim zajednicama  krivična djela su nakon uspostavljanja nadzora smanjena i za 50 odsto, naročito kada su u pitanju teža krivična djela poput krađe. U Prnjavoru je tek što je postavljen video nadzor riješeno nekoliko prekršaja i osvijetljeno nekoliko krivičnih djela, a u narednom periodu očekujemo da taj broj bude još veći” – izjavio je Lukač.

On je dodao da su video-nadzorom pokrivene javne površine te da se ni na koji način ne zadire u privatni život građana.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač ; foto :// A. Atić

Opština Prnjavor finansirala je kupovinu i uspostavljanje kamera, a MUP je postavio sistem i vrši kontrolu i praćenje rada svih kamera.

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš naglasio je da iako ovaj sistem nije bio zvanično pušten, dosta krivičnih dijela je zahvaljajući njemu rasvijetljeno.

” Iako je cijena projekta oko 300.000 KM, uvjeren sam da je ovo nemjerljiva cifra u odnosu na korist koju građani imaju, prije svega u ličnoj zaštiti ali i zaštiti imovine. Od 15. oktobra u funkciji je sistem kažnjavanja svih onih koji voze neregistrovana vozila, i za 11 dana ovaj sistem je evidentirao 426 prekršaja, što govori dovoljno o njegovoj efikasnoti i prevenciji” – rekao je Tomaš.

On je izrazio zahvalnost ministru i MUP-u na do sad realizovanim aktivnostima, koje se ogledaju u materijalnoj i tehničkoj opremljenosti stanice policije u Prnjavoru kao i pomoći prilikom uspostavljanja video-nadzora. (nv)

 

prnjavorlive.info

 

 

PODIJELI