Prnjavor odao poštu svojim najhrabrijim sinovima: Na Vučijaku i Šibovskoj služeni parastosi za poginule borce (FOTO)

0
139

Obliježavanje Dana grada Prnjavor počeo je tradicionalnim polaganjem vijenaca i cvijeća i služenjem parastosa u čast poginulim borcima iz Odbrambeno-otadžbinskog rata u Spomen hramu na Vučijaku i kod spomen kompleksa u Šibovskoj.

Oni koji su odbranili Prnjavor ali i Srpsku i danas su bili u mislima onih koji su se kroz molitve i paljenje svijeća i polaganje vijenaca prisjetili svih onih koji su živote dali za bolju budućnost svog grada a čija imena  danas stoje na zidinama Spomen hrama na Vučijaku.

Među tim brojnim imenima su Duško i Željko Rudonjić a svaki pogled na to budi emociju i bol kod njihovog oca Pere. Kada je u bogomolji navodi kako osjeća i posebnu povezanost sa izgubljenim sinovima.

” Ja sam mnogo vezan za ovaj hram koji postoji radi naših najhrabrijih sinova. Ovdje sam bio od kada se hram gradio a i danas sam ovdje aktivan i svaki dan sam gotovo tu. Uvijek sam na usluzi sveštenstvu i to me ispunjava. To me nekako drži i održava u životu. Drago mi je što se uvijek misli na nas porodice poginulih boraca i što se oni koji su izgubili svoju djecu ne zaboravljaju ”,rekao je Rudonjić.

Svake godine i u Mjesnoj zajednici Šibovska, Dan grada se kroz odavanje pošte stradalima, obilježi sa posebnim osjećajem odgovornosti za one koji su stvarali Srpsku.

Mileni Jugović ratni vihor te 1992.godine kod Broda odnio sina i supruga. Zato je za nju svaki put kada pogleda spomen obliježlje i njihova imena u mermeru u Šibovskoj izvor tuge i ponosa.

” Moj suprug i sin su odavde krenuli u rat a poslije pogibije nisam pet godina znala gdje su im tijela. Poslije kada sam ih uspjela pronaći onda sam ih sahranila u Donjoj Ilovi. Teško mi je da se prisjećam svega toga. Divim se sama sebi kako sve to preživljavam. Sve majke, očevi, supruge i drugi su veliki borci koji moraju živjeti sa takvim životom. Rat je jedan užas i tu svako ispašta ”,rekla je Jugovićeva.

Predsjednik Boračke organizacije Prnjavor Perica Đumić navodi kako svako sjećanje na poginule saborce ima i poseban teret koji se ostavlja novim generacijama da ne zaboravljaju imena najhrabrijih sinova Prnjavora.

Poslao je i jasnu poruku da svako ko zaboravi one koji su žrtvovajući sebe stvorili Srpsku onda je zaboravio i svoj Prnjavor kao mjesto koje se junači odbranilo.

” Oni su nas žive zadužili ali i naša pokoljenja. Svi mi koji i danas stojimo ovdje smo emisari koji ratni put i sva junačka djela moraju prenositi i nove generacije. Oni moraju znati zašto su ovi ljudi dali život a to je Republika Srpska koja je dala slobodu Srbima i stvorila viševjekovni san za državnim uređenjem. Zato je svi mi imamo obavezu da čuvamo Srpsku  ”,rekao je Đumić

Gradonačelnik Darko Tomaš navodi kako bez onih koji su poginuli u odbrani Srpske ne bi bilo ni današnjeg značajnog datuma bitnog za moderni Prnjavor.

” Ono što je činjenica da uvijek obilježavanje Dana grada na današnji dan počinjemo ovdje na Spomen hramu na Vučijaku a poslije u Šibovskoj gdje se kroz parastos i odavanje pošte odaje pomen onima koji su odbranili Prnjavor i Srpsku. Prnjavor ove godine prvi put slavi svoj dan sa statusom grada koji je dobio prošle godine a tog novog preporoda nebi bilo bez zasluge naših boraca i rukovodstva koje vrijedno radi ”,rekao je Tomaš.

Predsjednik Skupštine Grada Željko Simić podsjeća kako je važno pamtiti prošlost i one koji su branili Prnjavor.

” Mi se poginulih boraca moramo sjećati ne samo na ovaj dan i ne samo u Šibovskoj ili Vučijaku već u svim mjestima koje pripadaju Prnjavoru. Naša je obaveza da se sjećamo njih i obaveza da razvijamo Prnjavor i usmjerimo na temeljima modernog razvoja. Iskoristio bi još  jednom priliku te svim građanima a posebno onima koji su branili Srpsku i Prnjavor, čestitam Dan grada ”,rekao je Simić.

Dan grada obilježava se kao sjećanje na 24. mart 1992. godine kada su jedinice Teritorijalne odbrane zauzele položaje na Motajici i odbranile Prnjavor i Krajinu od neprijateljskih napada. U posljednjem odbrambeno-otadžbinskom , živote za stvaranje Srpske, dalo je 626 boraca sa područja Prnjavora.

TV K3

PODIJELI