Prnjavor: Održan Festival aktivizma i tolerancije

0
297

”Festival aktivizma i tolerancije” koji se održava u sklopu projekta IN Fondacije ”Mladi kao snaga promjene u svojoj zajednici” održan je sinoć u prnjavorskom Centru za kulturu. U sklopu Festivala održan je talent-show sa stručnim žirijem u organizaciji Savjeta učenika Gimnazije Prnjavor, a mladi aktivisti predstavili su svoje aktivnosti.

– Projekat ima za cilj da osnaži mlade da se više uključe u rješavanje važnih problema u lokalnim zajednicama. Mladi uzrasta od 15-24 godine učestvovali su u radionicama, gdje su stekli nova znanja i vještine za pripremu prijedloga projekata, a nakon obuke, imali su priliku da izrade projekte i dobiju podršku za svoje inicijative. Večeras smo imali priliku čuti mlade aktiviste, kao i uživati u muzičkim izvedbama, rekla je učesnik projekta, Dajana Bašić.

Koordinatorica projekta Bojana Delibašić Bjelić ističe da je zadovoljna projektima i mladim aktivistima.

-Projekat IN Fondacije ”Mladi kao snaga promjene u svojoj zajednici”  realizuje se uz podršku programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije(IOM), i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj(USAID). Ovaj projekat podstiče kod mladih aktivizam i toleranciju kroz niz treninga koje smo imali prošle godine tokom novemebra. Mlade smo obučili da pišu projekte, zatim smo zajedno sa njima napisali mini projekte koje oni realizuju, a i ovaj događaj je samo jedan od tih projekata. Mentorski smo mlade podržavali i pratili u realizaciji projekata i vidim da su ostavili odjek u Prnjavoru, kao i u Čelincu, gdje smo takođe imali uspješne projekte,rekla je Delibašić Bjelić.

Lokalni koordinator za Prnjavor, Jelena Radivojević Stupar ne sumnja da se Prnjavor pokazao kao pravi izbor za ovaj projekat.

-Drago mi je da je IN Fondacija izabrala Prnjavor za realizaciju svog projekta ”Mladi kao snaga promjene u svojoj zajednici”. Šesnaest mladih ljudi je prošlo obuke, osmislili su divne projekte, realizovali ih, još ih realizuju. Ovo je jedan od rijetkih primjera omladinskog aktivizma u našem gradu i mislim da je jako važno da svi, i roditelji, prosvjetni radnici, građani, a posebno mladi vide da su mladi naša budućnost, naša snaga i da to treba podržati. Često mi je žao kada vršnjaci negativno komentarišu svoje drugare aktiviste, a desi se i da odrasli imaju negativno mišljenje, a ne bi trebali, jer je omladinski aktivizam snaga naše lokalne zajednice, ističe Radivojević Stupar.

Na sinoć održanom talent show-u muzičke sposobnosti pokazali su Belma Ćuran, Tamara Aleksić, Mila Prosan, Marta Ilišković, Ivana Lončar i Katarina Moravac. Kao pobjednica žirija izabrana je Katarina Moravac, dok je publiku najviše impresionirala Tamara Aleksić.
Savjet učenika govorio je o problemu fiskulturne sale, o nedostatku prostora u kome mladi mogu provoditi vrijeme, i predstavili su ideju :nagrada za aktivistu godine, što će podići svijest o važnosti volontiranja.

Opština Prnjavor je od samog početka pružila podršku realizaciji projekta, kao i Radio Prnjavor.

/prnjavorlive.info/J.Tošić/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here