Prnjavor- Održan sastanak o proizvodnji i otkupu kornišona

0
579

Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo opštine Prnjavor organizovalo je za poljoprivredne proizvođače sastanak sa predstavnicima firme “Karl Kine” iz Kozarske Dubice koja se bavi organizovanjem ugovorene proizvodnje krastavaca kornišona.

Predstavnici firme “Karl Kine” iz Kozarske Dubice su zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima u Prnjavoru prezentovali planirane aktivnosti vezane za proizvodnju i otkup krastavaca kornišona na području ove opštine.

„Uslovi za proizvodnju su da ljudi imaju raspoložive parcele, da imaju obezbijeđene izvore vode i da sebi obezbijede stubove pošto je to špalirska proizvodnja. Sve ostalo nudi firma i mi dajemo komplet repromaterijal koji je neophodan za ovaj vid proizvodnje, od đubriva, sadnica, mreža, folije, pesticida, znači sve što je neophodno“, izjavio je Miloš Ćuršinović, predstavnik firme za otkup kornišona.

Branislav Milutinović iz Gornjih Štrbaca kod Prnjavora je jedan od zainteresovanih za proizvodnju kornišona a prije dvije godine je kaže već imao jednu uspješnu sezonu proizvodnje u ovoj oblasti.

„Radili smo 1.500 sadnica na 380 dužnih metara sa 30 centimetara razmaka odakle smo ostvarili oko 5 tona proizvoda. Oko 20 odsto je bilo druge klase, treće nisam imao a ostalo je sve bila prva klasa“, rekao je Milutinović.

Kaže da je tada cijena bila 1,20 KM po kilogramu a kasnije je spuštena na 1,10 KM ali je prva klasa bila povećana sa 6 na 7 centimetara veličinu krastavaca i isplaćeno je sve uredno bez problema.

Opštinsko odjeljenje za poljoprivredu je u obavještenju navelo da je u toku realizacija Projekta razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima, finansiranog od strane Međunarodnog fonda za ruralni razvoj (IFAD), a koji implementira Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u saradnji sa Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Opština Prnjavor takođe učestvuje u organizovanju proizvodnje i otkupa krastavaca kornišona a tzv. start-ap paketi se finansiraju na način: 40% – projekat, 10 % – Opština Prnjavor i 50 % – proizvođač (žene i mlađi od 40 godina imaju dodatnih 10 % podrške iz projekta). Dodaje se i da je otkup cjelokupne proizvedene količine zagarantovan. TV K3

PODIJELI