PRNJAVOR: Održan seminar “Pandemije, vakcinacije i javno zdravlje iz istorijske, psihološke i filozofske perspektive”

0
87

Seminar “Pandemije, vakcinacije i javno zdravlje iz istorijske, psihološke i filozofske perspektive” održan je juče u prnjavorskom Centru za kulturu, u organizaciji Građanskog demokratskog saveza “Res Publica” iz Prnjavora. Izlagači na seminaru bili su profesori Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci, sa katedri za istoriju i filozofiju.

Ljubiša Vuković, koordinator Građanskog demokratskog centra “Res Publica”, kaže da su  iako organizacija postoji tek dva mjeseca, uspjeli  da organizuju niz aktivnosti a do kraja godine planiraju još značajnih projekata.

” Odlučili smo organizovati seminar na ovu temu jer trenutno ne postoji ništa aktuelnije od pandemije. Na ovaj način smo omogućili svim zainteresovanim građanima da slušaju predavanja o pandemiji od strane stručnjaka iz ove oblasti”, rekao je Vuković te dodao da se novi članovi mogu svakodnevno priključiti organizaciji, čije je sjedište u hotelu “City”.

Jedan od predavača je i profesor Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci na katedri za filozofiju, Miroslav Galić, koji je kazao za Radio Prnjavor da cjelokupnu situaciju sa pandemijom virusa korona treba posmatrati i iz drugih aspekata, te da je ovaj seminar veoma značajan za širu javnost.

“Ova tema značajna je od 2019. godine i može da se razmatra na više načina koji nisu isključivo zdravstveni. Ta tri aspekta sa kojih treba sagledati cjelokupnu situaciju sa pandemijom virusa korona su istorijski, filozofski i psihološki” – izjavio je Galić.

On je dodao da će Filozofski fakultet nastaviti saradnju sa organizacijom “Res Publica”. Osim Galića, predavači su bili i profesori Radovan Subić sa katedre za istoriju te Željko Šarić sa katedre za filozofiju.

Već u četvrtak, 18.11.2021. godine, “Res Publica” organizuje novi događaj u saradnji sa Narodnom bibliotekom u Prnjavoru. Predavanje ” Sugubi vijenac” i krunisanje Tvrtka Kotromanića za kralja ” Srba i Bosne” održaće se u  prostorijama biblioteka sa početkom u 19 časova. (nv)

 

prnjavorlive.info

 

PODIJELI