Prnjavor: Održan tradicionalni Festival nacionalnih manjina (FOTO)

0
326

Festival nacionalnih manjina pod nazivom ,,Mala evropa” održan je tradicionalno po deseti put u Prnjavoru. Na ovom događaju koji okuplja predstavnike nacionalnih manjina sa teritorije Prnjavora, boravila su i udruženja iz drugih krajeva Republike Srpske.

Na ovom festivalu predstavljen je bogat muzički repertoar a pored muzike, predsatvljene su i razne gastronomske delicije od štrudli, piroški, krofni, koje simbolišu nacionalne manjine.

Da je ovaj festival ispunio očekivanja navode i domaćini, koji su svoje gostoprimstvo ustupili i udruženjima iz drugih krajeva srpske.

Predsjednik Udruženja Poljaka i prijatelja “Boleslavec” Igor Kanjski kaže kako je zadovoljan što ovakav događaj ima dugu tradiciju na teritoriji Prnjavora rekavši da su nacionalne manjine bogatstvo ovog kraja pri čemu čine oko pet odsto ukupnog stanovništva opštine.

Podsjeća da oni kontinuirano održavaju kontakt sa otadžbinom a posebno sa gradom Boleslavec i tamošnjim poljacima bez obzira na pandemiju virusa korona, koja je otežala kretanje, navodeći da im i njihova podrška, uvijek mnogo znači.

Pored muzike i gastronomije, predstavljena je i domaća radinost koju su stvorile vrijedne ruke prnjavorskih roma.

Predsjednik Udruženja ,,Romska djevojka – Romani ćej” Snježana Mirković  navodi kako su na festivalu promovisali romski dekupaž sa romskim motivima navodeći da je ovo udruženje,jedino u Srpskoj koje radi ovakvu tehiku slikanja.

Podsjeća i da su gostima predstavili i radove na CNC mašinama među kojima je i jedna ikona Svetog velikomučenika Georgija.

Veliku potporu dao je i Savez nacionalnih manjina Srpske navodeći da je aktuelna epidemiološka situacija, onemogućila održavanje festivala na otvorenom.

Predsjendik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover kaže da su večeras pružili priliku ponajviše gostima, prije svega italijanski hor iz Banjaluke i ukrajinski hor iz Gradiške.

Ističe da bez obzira na sve, ne kriju optimizam i već za narednu godinu, planiraju nova druženja podsjećajući da već u proljeće Bijeljina treba biti domaćin novog festivala.

Da su nacionalne manjine  ponos Prnjavora i da su doprinjeli kulturnom i ekonomskom razvoju lokalne zajednice, navodi i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

On je rekao kako mu je drago što je Prnjavor mjesto, koje uvijek može okupiti nacionalne manjine kako iz ove lokalne zajendice ali i iz drugih krajeva Srpske.

Domaćine i goste posebno je uveselio nastup koji je izveo Orkestar harmonika ,,Aleksa Šantić” iz Ugljevika. Na teritoriji Prnjavora djeluje nekoliko udruženja koje okupljaju ukrajince, poljake, čehe ali i druge narode. Preme nezvaničnim podacima u Srpskoj živi preko 14.000 nacionalnih manjina a od tog broja deset odsto živi u Prnjavoru.

TV K3

PODIJELI