Prnjavor: Održano predavanje za voćare: Aktuelni radovi u voćnjaku i tehnologija uzgoja maline

0
870

 

Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo opštine Prnjavor u saradnji sa Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, organizovalo je danas u prostorijama Doma kulture Prnjavor predavanje za poljoprivredne proizvođače koji se bave voćarskom proizvodnjom na  teme aktuelni radovi u voćnjaku,tehnologija proizvodnje maline, tehnologija proizvodnje lješnika i tehnologija proizvodnje oraha.

Nakon teoretskog dijela predavanja, održane su i praktične vježbe u voćnjacima.

Dobar odziv voćara na predavanju potvrda je da se ovom djelatnosti posvećuje sve veći broj domaćinstava sa našeg područja, a među učesnicima bio je i Mladen Suvajac iz Gornje Ilove, koji je zasadio lješnik na površini od 1,5 hektara.

“To je bilo zapušteno zemljište koje sam naslijedio i odlučio da se u penziji bavim ovim poslom. Proizvodnja je zahtjevna, a ulaganja velika u samom startu- od analize zemljišta pa do gotovog proizvoda koji se treba čekati najmanje pet godina. Sadnica imam oko 900 komada sa sortama rimskog, istarskog, okruglog lješnika, a ostvario sam i podsticaje u odjeljenju za poljoprivredu. Smatram da su stručna predavanja ove vrste veoma poželjna i da nam i te kako pomažu u usavršavanju proizvodnje- poručio je Suvajac.

Slavko Bek sa Lužana ima zasađenih 28 dunuma sadnica lješnika što ga svrstava u najveće proizvođače ovih plodova na području Prnjavora, a počeo je sadnju prije tri godine.

“Imam oko 2.500 sadnica lješnika i to razne sorte-istarski okrugli, tonda đentile, tonda romana, istarski dugi lješnik … a s obzirom na veliko interesovanje voćara na ovom predavanju, vidimo da se ova vrsta proizvodnje sve više širi” kazao je Bek.

Najviše pažnje na današnjem predavanju posvećeno je načinu podrivanja zemljišta i zaštiti biljaka.

Na području opštine Prnjavor ima oko sedamdeset hektara pod intenzivnim zasadima voća, te su stručne usluge veoma bitne za sve ove proizvođače, kazala je načelnik djeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo opštine Prnjavor, Dragana Tomaš.

 

“Opština Prnjavor podržava kroz podsticaje i voćarsku proizvodnju, a organizujemo i niz stručnih predavanja i terenske pokazne vježbe, kao što smo to uradili i danas. Opština finansira i hemijsku analizu zemljišta, tako da svakako preporučujemo proizvođačima da ovu analizu obave prije zasnivanja proizvodnje” napomenula je Tomaševa.

Teoretskom dijelu predavanja, koje su vodili poljoprivredni savjetodavni stručnjaci iz resornog ministarstva danas su pratili i učenici Poljoprivredne srednje škole u Prnjavoru. /prnjavorlive.info/.

 

PODIJELI